Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Goldman Sachs, Παπαδήμος και αυτοί που κυβερνούν τον κοσμο



Δίκτυο επιρροής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs στην Ευρώπη, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο της Le Monde και ο συντάκτης του άρθρου Marc Roche. Χαρακτηρίζει δε “διακριτική» την παρουσία της τράπεζας στον ευρωπαικό οικονομικοπολιτικό χώρο, ενώ εντοπίζει το κοινό που έχουν οι Μάριο Ντράνγκι, Μάριο Μόντι και Λουκάς Παπαδήμος. Όπως επισημαίνει δεν είναι άλλο από την περιβόητη επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Στο «διακριτικό» δίκτυο επιρροής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ανήκουν άμεσα ή έμμεσα ο Μάριο Ντράγκι, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2005, ο Μάριο Μόντι, διεθνής σύμβουλος της τράπεζας μέχρι το 2005 και ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994-2002.
Ο Μάριο Ντράγκι, Ιταλός οικονομολόγος και τραπεζικός, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την 1η Νοεμβρίου του 2011, αντικαθιστώντας τον Ζαν-Κλωντ Τρισέ. Στο παρελθόν διετέλεσε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2011 και οι «δεσμοί» του Goldman Sachs είναι πολύ ισχυροί αφού διετέλεσε αντιπρόεδρο της στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2005.
Ο συμπατριώτης του Μάριο Μόντι διαθέτει επίσης ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Είναι πολιτικός και οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωπαίος επίτροπος από το 1995 έως το 2004 σε πόστα που αφορούν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε, τη φορολογία, τα τελωνεία και τον ανταγωνισμό και σήμερα είναι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τα χέρια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ ήταν και διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs έως το 2005.
Ο Λουκάς Παπαδήμος επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το 2002, είχε τα ηνία της τράπεζας όταν η Goldman Sachs παραποιούσε τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ επί Σημίτη. Σημαντικό ρόλο έχει και ο Πέτρος Χριστοδούλου που ενώ έχει διατελέσει στέλεχος της Goldman Sachs αλλά και της JP Morgan έχει σήμερα τοποθετηθεί γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).
Ο Marc Roche γράφει:
«Σε κάθε οργανισμό χρειάζεται μια ιεραρχία. Το πρώτο βραβείο ανήκει στον Mario Draghi, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2005. Τοποθετήθηκε υπεύθυνος «των επιχειρήσεων και των χωρών». Με αυτό τον τίτλο, μία από τις αποστολές του ήταν να πουλήσει το χρηματοδοτικό προιόν «swap» που επιτρέπει να καλύφθεί μέρος του κρατικού χρέους, «μακιγιάροντας» του ελληνικούς λογαριασμούς. Μετά έρχεται ο Mario Monti, διεθνής σύμβουλος της από το 2005. Στην τρίτη θέση έρχεται ο Lucas Papadémos, που έγινε Πρωθυπουργός στην Ελλάδα, και που ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Κεντρικής Τραπέζης από το 1994 έως το 2002, και που πήρε μέρος στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση «καμουφλάζ» των λογαριασμών από την GS. Ο διαχειριστής του ελληνικού χρέους είναι επίσης ένας κάποιος Petros Christodoulos, πρώην trader του Μαγαζιού.»
Όπως έχει επισημάνει και στο βιβλίο του «Η Τράπεζα» ο Marc Roche η Goldman Sachs είναι κάτι παραπάνω από μια επενδυτική τράπεζα αφού λειτουργεί σαν «σέχτα» που τα μέλη της έχει το καθένα και μια ειδική αποστολή. Αρκετά από τα πρώην στελέχη της Τράπεζας βρίσκονται σήμερα σε καίριες θέσεις της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, ως μέλη κυβερνήσεων ή ως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και διατηρούν στενούς δεσμούς με τον προηγούμενο εργοδότη τους.
Όπως ισχυρίζεται ο Marc Roche το ισχυρό «δίκτυο» της Goldman Sachs δεν έχει πάντα επιτυχία στα σχέδια της, αν και στην περίπτωση της Ελλάδας όλοα φαίνεται να πήγαν κατ’ ευχήν. Εκεί που η Τράπεζα των Τραπεζών είναι πολύ αυστηρή είναι στο «πρωτόκολλο» που ορίζει οι άνθρωποι της να μην αποκαλύπτουν ποτέ τη σχέση τους μαζί της.
Δείτε την εκπομπή «Goldman Sachs η Τράπεζα που κυβερνάει τον κόσμο» που αποκαλύπτει τη στενή σχέση των κυβερνήσεων σε Ευρώπη και Αμερική με «κρυφά» στελέχη της Τράπεζας μέσω των οποίων ελέγχει την παγκόσμια οικονομία. Δείτε πως δημιούργησε μια ψεύτικη εικόνα για το ελληνικό χρέος, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στην ΟΝΕ κερδίζοντας πάνω από 300 εκατ. δολάρια. Στην εκπομπή μίλησε ο Μαρκ Ρος αναλυτής της Le Monde και συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα» που εξήγησε πώς στήθηκε το παιχνίδι ενάντια στην Ελλάδα και ποιοί Έλληνες χρησιμοποιήθηκαν στο Λονδίνο και την Αθήνα.
koytipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου