Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Απαιτούν αλλαγές σε Ελλάδα και Ιταλία


«Η ελληνική αναταραχή σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται πως έληξε», μετέδιδε χθες το CNN δίνοντας το στίγμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ θα συμπαρασύρει τις διεθνείς αγορές. Οι αναλυτές στις ΗΠΑ εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι παρόμοιο αδιέξοδο θα αντιμετωπίσει άμεσα και η Ιταλία και συγκλίνουν στην άποψη ότι το πολιτικό σκηνικό της Ε.Ε. αλλάζει πλέον με την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και την πιθανή αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστήριξε σε άρθρο της ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία διαθέτουν περίπλοκες πολιτικές κουλτούρες, αλλά σήμερα καθοδηγούνται από μια απλή δυναμική: την απροθυμία των κομμάτων τους να αναλάβουν το πλήρες πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και αλλαγών στον εργασιακό τομέα.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε παρέμβασή του ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, «στην Ιταλία υπάρχει ακόμη αρκετή κοινωνική συνοχή και θα μπορούσε να γίνει κάτι με το σωστό ηγέτη· αντίθετα στην Ελλάδα η αλλαγή της χώρας είναι άθλος που υπερβαίνει τον Ηρακλή, υπερβαίνει την ικανότητα ενός μεμονωμένου προσώπου, γιατί απαιτούνται πολύ περισσότερα για να αλλάξεις τη διοικητική μηχανή και τις πολιτικές συνήθειες στη χώρα».
Τα αμερικανικά ΜΜΕ εστιάζουν στο γεγονός ότι παρά τη συμφωνία των Ελλήνων αξιωματούχων για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, συνεχίζεται η ανησυχία των ξένων επενδυτών ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα καταβάλει το νέο πακέτο βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Οπως μάλιστα έγραψε σχολιαστής στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» σχετικά με την αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, «πρόκειται εν μέρει για μια παράσταση, οι αγορές θα αντιδράσουν ευνοϊκά σ' αυτήν, αλλά δεν θα βασιστούν πολύ στις ειδήσεις. Η Ιταλία αποτελεί το μεγαλύτερο θέμα».
Η επιβίωση του ευρώ και της ευρωζώνης τίθεται σε αμφιβολία, έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αφού οι οικονομικές πολιτικές της Νότιας Ευρώπης στο μέλλον θα υπαγορεύονται από μια τεχνοκρατική ελίτ στις Βρυξέλλες. «Τελώντας υπό καθεστώς απόγνωσης, οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να εκδιώξουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας, ευελπιστώντας ότι αυτοί θα αντικατασταθούν από νέες κυβερνήσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών τους» σημειώνει η εφημερίδα. «Και αυτό, γιατί τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Μπερλουσκόνι επέλεξαν να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους βάσεις, αντί να επιδοθούν σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις, καταστρέφοντας κάθε ελπίδα να μειωθούν τα εθνικά τους χρέη».
«Ωστόσο», καταλήγει η εφημερίδα, «είναι δύσκολο να πεισθεί κανείς ότι αντικαθιστώντας δύο ηγέτες, επικεφαλής κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, θα οδηγηθεί μια χώρα σε αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση».
Στην ιστοσελίδα του περιοδικού «The Atlantic» δημοσιεύθηκε άρθρο όπου υπογραμμίζεται πως η ελληνική οικονομική κρίση είναι στην ουσία απλώς ένα σύμπτωμα απώλειας της ουσίας της δημοκρατίας: Οτι δηλαδή οι Ελληνες πολίτες και το ελληνικό κράτος δεν «συνυπάρχουν» πλέον ομαλά, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα να διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε μια μορφή κοινωνικής «αναρχίας».
Παράλληλα γίνεται εκτενής ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας και του «συστήματος» που επικρατούσε μέχρι σήμερα -χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι είχαν δηλωθεί στην εφορία μόνο 324 πισίνες σε σύνολο 16.974...- ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες είχαν δεχτεί και βολευθεί κατά κάποιον τρόπο με την επικρατούσα κοινωνική «ηθική» της παρανομίας, της διασπάθισης και της εκμετάλλευσης των νόμων και του κράτους.
Τέλος υποστηρίζεται ότι εάν η Ε.Ε. πρόκειται να παραμείνει με τη σημερινή της μορφή, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει δραστικά τα πραγματικά της προβλήματα -που είναι, ουσιαστικά, η άρνηση των Ελλήνων να κυβερνηθούν και να έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος τους- και όχι μόνο επιφανειακά την οικονομία της.
Χθες η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναλύοντας την πολιτική προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου σχολίασε ότι η δέσμευσή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της χώρας δεν συνιστά απλώς ένα καταστροφικό πλήγμα για μια από τις ανθεκτικότερες πολιτικές δυναστείες στην Ευρώπη. Ενδεχομένως, υποστηρίζει η εφημερίδα, να προκαλέσει και μια καίρια αναδιάρθρωση του παλαιού τύπου σοσιαλιστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ιδρύθηκε από τον πατέρα του Γ. Παπανδρέου και χρησίμευσε ως οδόφραγμα σε πολλές από τις προτεινόμενες από τον ίδιο οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου