Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η τυχαία σύλληψη του Μ. Ψωμιάδη στα Σκόπια

Η σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη σε καφέ στα Σκόπια αποτελεί ένα σημαντικό στιγμιότυπο της πολυτάραχης διαδρομής του μέχρι πρότεινος ποδοσφαιρικού μεγαλοπαράγοντα.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι η σύλληψη του «Big Mac» ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Πολύ κοντά στην ελληνική «πρεσβεία» στην πόλη των Σκοπίων, ο μεγαλόσωμος Ψωμιάδης, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έπινε τον καφέ του. Έγινε αντιληπτός από έλληνες εργαζόμενους της πρεσβείας που αμέσως ήρθαν σε επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων.
Όπως ανέφερε εργαζόμενος στο καφέ «Bastion» στις αστυνομικές αρχές που τον ανέκριναν, ο Μάκης Ψωμιάδης σύχναζε στο συγκεκριμένο καφέ, όπου συνήθως έπινε τον καφέ του μόνος του από τα τέλη Οκτωβρίου.
Μετά την ενημέρωση των τοπικών αστυνομικών αρχών, ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκρεμμούσε εις βάρος του Μ. Ψωμιάδη και η αστυνομία των Σκοπίων συνοδευόμενη από έλληνα μέλος της πρεσβείας έσπευσε στο καφέ όπου συνέλαβαν τον καταζητούμενο.
Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν ότι το σημαντικότερο ρόλο στη σύλληψη του Ψωμιάδη έπαιξε διπλωματικός υπάλληλος του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια που αναγνώρισε τυχαία το μεγαλοπαράγοντα της ΠΑΕ Καβάλας περνώντας από το καφέ «Bastion», κινητοποίησε τις τοπικές αστυνομικές αρχές και κατόπιν τον υπέδειξε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.
Την επόμενη μέρα της σύλληψης του φυγόδικου Ψωμιάδη το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας ήταν περιορισμένο και μάλιστα η είδηση περί σύλληψης του Μάκη Ψωμιάδη δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι το απόγευμα από το ΥΠΕΣ της πΓΔΜ, καθώς εκκρεμούσε η ταυτοποίηση του προσαχθέντος Έλληνα πολίτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ίβο Κότεβσκι, εκπρόσωπος της Αστυνομίας της πΓΔΜ, την επομένη της σύλληψης Ψωμιάδη, αφού επιβεβαίωσε τη σύλληψη του 55χρονου Έλληνα πολίτη, συμπλήρωσε ότι υπήρξε επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο εσωτερικών για τη λήψη περαιτέρω δεδομένων για την ταυτοποίηση του προσώπου. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο ανακριτής του Πρωτοδικείου των Σκοπίων αποφάσισε την προφυλάκιση του Ψωμιάδη για 40 ημέρες στη φυλακή Σούτκα. Στην συνέχεια, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης και δικαστική απόφαση για την παράδοσή του στις ελληνικές Αρχές.
Μετά και την επιβεβαίωση της σύλληψης του φυγόδικου Ψωμιάδη από το ΥΠΕΣ της πΓΔΜ πολλές ήταν οι αναφορές από τον ηλεκτρονικό, έντυπο και τηλεοπτικό Τύπο της γειτονικής χώρας. Το Kanal5 των Σκοπίων μετέδωσε την προσαγωγή του Ψωμιάδη στη φυλακή Σούτκα και έγιναν αρκετές αναφορές στις κατηγορίες που βαρύνουν τον συλληφθέντα, τη συμμετοχή του σε παράνομο στοίχημα και στο στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων είναι ενδεικτικοί «Τα ξυρισμένα μουστάκια δεν βοήθησαν τον Big Mac», «Αφού έστησε εκατοντάδες ποδοσφαιρικούς αγώνες και κέρδισε εκατομμύρια / Ο Έλληνας boss με πλαστό διαβατήριο εισήλθε στη Μακεδονία και κατέληξε στη Σούτκα!» και «Ο Έλληνας που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες βρισκόταν παράνομα στη Μακεδονία».
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Kanal5 με τον οποίο επικοινώνησε το www.koutipandoras.gr ο Μάκης Ψωμιάδης είχε νοικιάσει διαμέρισμα στην πόλη των Σκοπίων με ψεύτικο όνομα και δεν έμενε σε ξενοδοχείο. Κατά πάσα πιθανότητα πέρασε παράνομα τα σύνορα αφού δεν έχει καταγραφεί η είσοδος του στη γειτονική χώρα. Σε εκκρεμότητα παραμένει αν ο Μάκης Ψωμιάδης προτίθεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη πΓΔΜ. Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik τονίζεται πως σύμφωνα με πηγές στενά συνδεδεμένες με την υπεράσπισή του ο Μάκης Ψωμιάδης ενδιαφέρεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην ΠΓΔΜ την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου