Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Χυδαία επίθεση Σαρκοζί στον Παπανδρέου!





«Τρελό» και «καταθλιπτικό» χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί το Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη σύνοδο της G20 στις Κάννες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Le Parisien.


Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, αμφότεροι οι ηγέτες έκριναν πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός έκανε σοβαρό λάθος ανακοινώνοντας το επίμαχο δημοψήφισμα για το σχέδιο στήριξης της 26ης Οκτωβρίου.

Τη συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων άκουσαν πολλοί Γάλλοι δημοσιογράφοι-ήταν ανοιχτά τα μικρόφωνα-, μέσω των κουβουκλίων μετάφρασης, λίγο πριν από συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο των Καννών.

«Ψεύτη» φέρεται να αποκάλεσε στην διάρκεια της  ίδιας συνομιλίας ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον τελευταίο να του απαντά ότι δεν είναι εκείνος (ο Σαρκοζί) που πρέπει να συνομιλεί μαζί του συχνά. Ο απίστευτος αυτός διάλογος έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνόδου του G20 την περασμένη εβδομάδα στη Κάννες και έγινε αντιληπτός από μικρή ομάδα εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, καθώς από τεχνικό λάθος τα μικρόφωνα στην αίθουσα όπου οι δύο ηγέτες συζητούσαν κεκλεισμένων των θυρών ήταν ανοιχτά. Στην πλειονότητά τους οι δημοσιογράφοι που άκουσαν έκπληκτοι την ιδιωτική συζήτηση Ομπάμα-Σαρκοζί επέλεξαν συνειδητά να μην τη δημοσιοποιήσουν, εντούτοις τα σχόλιά τους όσον αφορά τον κ. Νετανιάχου και το Παλαιστινιακό διέρρευσαν χθες από γαλλικό διαδικτυακό περιοδικό.«Δεν τον αντέχω τον Νετανιάχου, είναι ψεύτης», ακούστηκε να διαμαρτύρεται ο κ. Σαρκοζί στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Εσύ μπορεί να τον βαρέθηκες, αλλά εγώ είμαι εκείνος που πρέπει να μιλάει μαζί του κάθε μέρα», ανταποκρίθηκε ο κ. Ομπάμα. Τη συνομιλία επιβεβαίωσαν χθες οι δημοσιογράφοι που άκουσαν έκπληκτοι, από τα ακουστικά που δίνονται στις συνεντεύξεις Τύπου για τη μετάφραση, τους κ. Ομπάμα και Σαρκοζί να συζητούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Οσοι ακούσαμε τον διάλογο αποφασίσαμε να μην τον αποκαλύψουμε προκειμένου να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου», σχολίασε ο ανταποκριτής της ισραηλινής κρατικής ραδιοφωνίας Γιδόν Κουτζ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ στην υπόθεση απέφυγε να αναφερθεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο κ. Σαρκοζί έχει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά το Μεσανατολικό». Πηγές προσκείμενες στη γαλλική κυβέρνηση ανέφεραν ότι τα Ηλύσια Πεδία αντιλήφθηκαν τη διαρροή τρία λεπτά αφού είχε ανεβεί στην ιστοσελίδα Arret Aur Images.
Στην ίδια ιστοσελίδα αποκαλύπτεται ακόμα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν παρέλειψε να επιπλήξει τον Γάλλο ομόλογό του για το γεγονός ότι το Παρίσι ψήφισε υπέρ της ένταξης της Παλαιστινιακής Αρχής στην UNESCO. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκες την υπόθεση της παλαιστινιακής ένταξης στην UNESCO», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Επρεπε να είχες ζητήσει τη γνώμη μας διότι τώρα αποδυναμώθηκε η θέση μας», συνέχισε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς στο πλαίσιο της προγραμματισμένης για τα τέλη του μήνα συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Εθνη.
Η διαρροή του διαλόγου, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει «πονοκεφάλους» στον πρόεδρο Ομπάμα, δεδομένης της μεγάλης υποστήριξης που χαίρει ο κ. Νετανιάχου στο Κογκρέσο. Ηδη πηγές προσκείμενες στους Ρεπουμπλικανούς και όχι μόνο εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο δεν «συνέτισε» τον κ. Σαρκοζί, αλλά εμμέσως πλην σαφώς συμφώνησε μαζί του. «Ο Ομπάμα δεν αγαπάει τον Νετανιάχου», αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του αμερικανικού διαδικτυακού περιοδικού Politico, την ώρα που οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έκαναν λόγο για «ακόμα ένα ντροπιαστικό επεισόδιο που σημαδεύει την περίεργη, στενή σχέση Ομπάμα-Σαρκοζί».
Μια διαφορετική προσέγγιση στο περιστατικό, τέλος, έδωσε η φίλα προσκείμενη στους Δημοκρατικούς ιστοσελίδα Gawker: «Οι δύο πρόεδροι δεν έκαναν τίποτε περισσότερο απ’ αυτό που κάνουν όλοι οι άνθρωποι όταν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα: Ξεκατίνιασαν έναν τρίτο».
κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου