Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Το σχέδιο Παπαδήμου – Τροϊκας για την σωτηρία των Τραπεζών




Θα θυμάστε την περίφημη ατάκα του Θ. Μητρόπουλου στην περίφημη «παράγκα» του ποδοσφαίρου που έλεγε: «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να..».
Κάπως έτσι λοιπόν σκέφτηκε ο Παπαδήμος και η τρόικα για τις τράπεζες και την τύχη τους μετά το PSI. Η λογική απλή σαν αυτή της παράγκας στο ποδόσφαιρο: «Οι τράπεζες να μείνουν στα χέρια των τραπεζιτών και οι άλλοι (π.χ. τα ασφαλιστικά ταμεία) ας πάνε να…».

Γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ότι βρέθηκε τρόπος ώστε να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Ο τρόπος αυτός έχει άρωμα Πορτογαλίας καθώς έχει ήδη υιοθετηθεί στη χώρα αυτή και προβλέπει την έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του δημοσίου αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Οι τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια που χρειάζονται, το δημόσιο θα πάρει κοινές μετοχές αλλά χωρίς να μπορεί να ψηφίζει και να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις δε θα έχει και τον έλεγχο. Οι δε τραπεζίτες θα συνεχίσουν να κρατούν τα ηνία των ομίλων τους.
Πιθανότατα, βέβαια, το κράτος θα ορίσει κάποιον επίτροπο ενώ θα έχει δικαίωμα μετά από τρία ή και παραπάνω χρόνια να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου, επομένως και το management. Αυτό θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση οι τραπεζίτες να μην καταφέρουν να επαναγοράσουν τις μετοχές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Δηλαδή, δίνεται τριετής παράταση στις τράπεζες να βρουν τα χρήματα και να αγοράσουν από το κράτος τις μετοχές που θα εκδοθούν. Αν δεν το κάνουν τότε έπειτα από το πέρασμα των τριών ετών θα γίνει η κρατικοποίηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αλλάξει και η τιμή της μετοχής κάθε τράπεζας μετά το κούρεμα και την έκδοση μετοχών.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο Παπαδήμος είναι άνθρωπος των αγορών και των τραπεζών και κάνει καλά τη δουλειά του.
Είναι όμως και Παπαδήμ(ι)ος για την Ελλάδα.

Η τροϊκανοποίηση των τραπεζών

Τι σηματοδοτεί για την ιδιοκτησία των ελληνικών τραπεζών (άρα και για την οικονομία) η ανακεφαλαιοποίησή τους με προνομιούχες ουσιαστικά μετοχές;
Κατ’ αρχήν να θυμόμαστε πάντα ότι όλα γίνονται με φόντο την έκθεση της BlackRock, η οποία βγάζει την «μαύρη τρύπα» των τραπεζών. Η έκθεση έχει δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, υποτίθεται ότι δεν την γνωρίζει κανείς, αλλά όλοι λειτουργούν με βάση αυτή. «Είναι μία βάση δεδομένων για όλους μας», όπως συνηθίζει να λέει τραπεζικός παράγοντας.
Το αίτημα: Η τρόικα ζητά να δοθεί ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να πάρει μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου («εργαλεία χωρίς δικαίωμα ψήφου», λέει).
Τι έχει γίνει ως τώρα: Από το 2008 το ελληνικό δημόσιο (δηλαδή εσείς και εμείς) έχει δώσει 185 δις στις τράπεζες είτε σε ρευστό είτε με την μορφή των εγγυήσεων (τον Νοέμβριο δόθηκαν τα τελευταία 30 δις στην Τράπεζα της Ελλάδας). Το ποσό υπερβαίνει την σημερινή χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών – δηλαδή, αν ήθελε το κράτος θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να εξαγοράσει μία τράπεζα, αντί να πληρώνει την χασούρα που προκαλεί η σημερινή ιδιοκτησία και μάνατζμεντ, χωρίς να παίρνει μετοχές. Όταν κάποιος πληρώνει, ζητά ανταλλάγματα. Το ελληνικό δημόσιο τι πήρε;
Τι λέει ο νόμος: Ο ελληνικός νόμος για το ΤΧΣ ψηφίσθηκε μόλις τον Οκτώβριο από τον Βενιζέλο, με την τρόικα παρούσα στη χώρα και μάλιστα σε μία περίοδο όπου έλυνε και έδενε (μετά τις «μαγκιές» του Σεπτεμβρίου για πολιτική διαπραγμάτευση που έκανε ο Βενιζέλος). Ο νόμος ορίζει ότι αν οι τράπεζες πάρουν χρήματα από το ΤΧΣ, θα δώσουν κοινές μετοχές (που σημαίνει ότι θα υπάρξει ψήφος στη Γενική Συνέλευση, αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στην διοίκηση κ.λπ.) και όχι προνομιούχες. Επειδή δε, υπήρξε αμφισβήτηση, το ξεκαθάρισε ο Βενιζέλος όταν μιλούσε για τον προϋπολογισμό.
Τώρα η τρόικα ζητά να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ που λειτούργησε για 4 μήνες και οι μετοχές να μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι:
α) οι σημερινοί ιδιοκτήτες των τραπεζών θα μείνουν ιδιοκτήτες στις τράπεζες που εκείνοι έχουν φαληρίσει,
β) θα πάρουν ενίσχυση από το ΤΧΣ και
γ) θα μεταβληθούν σε μεγαλοστελέχη της τρόικα. Πως; Επειδή το ΤΧΣ με βάση τη νέα συμφωνία θα πάρει χρήματα από τους δανειστές (αφού το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να δώσει στο ΤΧΣ τα 40 δις που χρειάζονται).
Επομένως ο δανειστής – χρηματοδότης του ΤΧΣ θα μπορεί να (επι)βάλει τους όρους του για να εγκρίνει την χρηματοδότηση. Άρα αν οι ιδιοκτήτες – μάνατζερ των ελληνικών τραπεζών θέλουν να αποκτήσουν ρευστότητα από το ΤΧΣ, θα πρέπει να μεταβληθούν σε μάνατζερ – εντολοδόχους του χρηματοδότη του ΤΧΣ: δηλαδή της τρόικα.

 http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου