Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα - κλειδιά


Με την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης και την ορκωμοσία των μελών και του επικεφαλής της Λουκά Παπαδήμου (στις 2 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο) σφραγίζεται η αφετηρία μιας νέας και ελπιδοφόρας εποχής για τη χώρα.

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα - κλειδιά
Σήμερα το πρωί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά της 11.00, προκειμένου να γίνουν τα τηλεφωνήματα προς τα νέα μέλη της νέας κυβέρνησης και να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο ποια πρόσωπα θα συνθέσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, ξεκίνησαν την Πέμπτη και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα.
Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μέχρι την ορκωμοσία, αρκετά κομμάτια του παζλ μπορεί να αλλάξουν θέση, να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν. Το σίγουρο είναι ότι οι τρεις λέξεις που ανέφερε με έμφαση ο νέος πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος -"ενότητα, συνεννόηση, σύνεση"- αποτελούν τη βάση των αποφάσέων του και της συνεργασίας με τα άλλα κόμματα.
Οι καλά γνωρίζοντες και συμμετέχοντες (ακόμη και με αθόρυβο τρόπο) στην προσπάθεια συγκρότησης της νέας κυβέρνησης εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών για μια "κυβέρνηση που θα εργαστεί αποτελεσματικά για την ανόρθωση της οικονομίας και της χώρας".
Τα πρόσωπα - κλειδιά
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Εθνους", (Φ. Γιωτάκη - Γ. Σαραντάκος), έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων ο Β. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αποκλείεται η συνεργασία του να συνεχιστεί με άλλους στο οικονομικό επιτελείο όπως οι Αλ. Παπαδόπουλος, Β. Ράπανος, Τ. Γιαννίτσης και Γ. Φλωρίδης. Με βάση ίδιες πληροφορίες οι αντιπρόεδροι μπορεί να γίνουν τρεις: με την παραμονή του Θ. Πάγκαλου και την είσοδο του κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος θα αναλάβει ενδεχομένως και το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο "συναγερμός", πάντως, από έμπειρα στελέχη σήμανε νωρίς χθες το βράδυ με την πρόβλεψη ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν στο παρά πέντε. Αλλά σχεδόν βεβαιότητα αποτελεί το γεγονός ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει. Τι μπορεί να συμβεί; Ο κ. Ρέππας θα παραμείνει, ως φαίνεται, στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης με το ίδιο επιτελείο και τη συμπλήρωση ενδεχομένως από τον ΛΑΟΣ (ίσως με τον κ. Βορίδη ή τον κ. Βελόπουλο).
Για το υπ. Αμυνας έχει προταθεί από τη ΝΔ ο Δ. Αβραμόπουλος, που θα οριστεί το πιθανότερο χωρίς υφυπουργό. Στο υπ. Ανάπτυξης θα παραμείνει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (αν δεν επανέλθει στο Προστασίας του Πολίτη) και θα εισέλθει κατά πληροφορίες στέλεχος της ΝΔ, όπως ο κ. Βάρδας. Στο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι μένει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στο Παιδείας η Α. Διαμαντοπούλου - με "μάχη" για τη διατήρηση μίας εκ των δύο άλλων κυριών, των Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου.
Ο κ. Παπαδήμος θέλει ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο, δεν "πειράζει" τον αριθμό των υπουργών, αλλά βάζει μαχαίρι στους υφυπουργούς.
Στην κυβέρνηση παραμένουν επίσης, όπως ακούγεται, οι κ. Λοβέρδος και Ραγκούσης (δηλαδή σύσσωμη η ομάδα των "τριών"), ο κ. Κουτρουμάνης και ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά εκτιμάται ότι θα "αποχωρήσουν" οι του υπουργείου Εσωτερικών (Χ. Καστανίδης), Επικρατείας (Ηλ. Μόσιαλος), Π. Οικονόμου (Οικονομικών), Μπεγλίτης, Λαμπρινίδης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται αποφασισμένος να μειώσει τον αριθμό των υφυπουργών, αλλά και να εντάξει ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Η στάση της ΝΔ, η ένσταση του ΛΑΟΣ
"Κάποιοι θα κοπούν εκ των πραγμάτων από τις καραμπόλες", έλεγε χθες αργά το βράδυ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είχε "εικόνα" των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Η βάση της ανάλυσής του ξεκινούσε από το "αξίωμα" ότι το ΠΑΣΟΚ καταρχάς δεν προτείνει επιπλέον στελέχη στο υπουργικό συμβούλιο, κατανοώντας ότι η συνεργασία με τα άλλα κόμματα, παραπέμπει στο "κόψιμο" νυν υπουργών και υφυπουργών.
Από τη ΝΔ προτείνουν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη- κάτι που οδηγεί τον Δ. Αβραμόπουλο στην απόφαση να παραιτηθεί από βουλευτής, προκειμένου να φανεί συνεπής με τη δέσμευση Σαμαρά. Εκτός από την αξιοποίηση του κ. Δήμα στην αντιπροεδρία και σε υπουργείο, προτείνονται επίσης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος (ίσως για το Παιδείας) και ο σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Μουρμούρας (ενδεχομένως για το οικονομικό επιτελείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου