Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Ελλάδα: μια διαβολική ακροδεξιά»


Ο αντίκτυπος από τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, παρουσιάζεται με εκτενείς αναφορές στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν πως ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης και προτεραιότητα της κυβέρνησής του αποτελεί η εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας». Σημειώνουν ότι, σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, ο κόσμος βλέπει θετικά τον κ. Παπαδήμο.

Η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» σε άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα, ο Λουκάς Παπαδήμος αντιμέτωπος με τις πρώτες δυσκολίες», υπογραμμίζει ότι «η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση διήρκεσε μόνο 48 ώρες». Στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού EUROPE1 παρουσιάζεται δημοσίευμα με τίτλο: «Ελλάδα: μία διαβολική ακροδεξιά» σχετικά με την «επιστροφή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση για πρώτη φορά ύστερα από την πτώση της δικτατορίας». Το δημοσίευμα σκιαγραφεί τα πορτρέτα των βουλευτών Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη, επισημαίνοντας κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τους Εβραίους.
Αρκετά δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο αναφέρονται στην επιλογή «τεχνοκρατών» στις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία που δεν έχουν εκλεγεί από το λαό. «Μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις των πρωθυπουργών σε Ελλάδα και Ιταλία, υπάρχουν φωνές που καταγγέλλουν μία δικτατορία των χρηματαγορών. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...», σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Liberation». Με τίτλο «Χρηματοπιστωτική κρίση: οι πολιτικοί υπό την πίεση των αγορών», το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ούτε ο Λουκάς Παπαδήμος ούτε ο Μάριο Μόντι έχουν δημοκρατική νομιμότητα, αλλά ότι ο καθένας τους διαθέτει αξιοπιστία, η οποία καθησυχάζει τις περίφημες χρηματαγορές. Κατά την άποψη οικονομολόγων, «η άφιξη των τεχνοκρατών σε Ελλάδα και την Ιταλία δεν εξηγείται τόσο από την πίεση των αγορών όσο από τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος» των δύο αυτών χωρών.
Στην εφημερίδα «Le Monde» ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή "Μασονία" της Goldman Sachs» αναφέρεται σε «πρώην διευθυντικά στελέχη, συμβούλους και traders της αμερικανικής τράπεζας, σύμβολο των χρηματο-οικονομικών παρεκκλίσεων, οι οποίοι επανέρχονται σήμερα στην εξουσία σε ευρωπαϊκές χώρες-κλειδιά για να διαχειριστούν τη χρηματοπιστωτική κρίση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η «Goldman Sachs, είναι το σημείο σύνδεσης μεταξύ των Μάριο Ντράγκι, Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμου», ωστόσο τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκονται σε διαφορετική βαθμίδα στην ευρωπαϊκή «κυβέρνηση Sachs».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου