Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Αγωνιούν» τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Τα ανοιχτά μέτωπα καθυστερούν τις αποφάσεις σημειώνουν οι αναλυτές

Το όνομα του πρωθυπουργού της νέας μεταβατικής κυβέρνησης αποτελεί κεντρικό θέμα στα ξένα ΜΜΕ και τα διεθνή πρακτορεία που δεν σταματούν να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα και να μιλούν για το παρασκήνιο των εξελίξεων και τις διαφωνίες.

Το Reuters σήμερα κατονομάζει ως νέο πρωθυπουργό το Βασίλη Σκουρή, πρόεδρο του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η ανακοίνωση της νέα κυβερνησης θα γίνει σύμφωνα με το ειδησεογραφικό παρακτορείο στις 12 το μεσημέρι ενώ επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

H Wall Street Journal κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παρατείνει την αγωνία για την επιλογή πρωθυπουργού», και περιγράφει την εμπλοκή ανάμεσα στον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Παπαδήμος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, έθεσε συγκεκριμένους όρους στον Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας να μην είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος. Αυτό, κατά την εφημερίδα, προκάλεσε και την εμπλοκή, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα μετέχει σε καμία κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο αν δεν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Για την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται πίεση καθώς πολλοί συνεργάτες του και βουλευτές πιστεύουν ότι δίνει αρκετό έδαφος στον Γιώργο Παπανδρέου. Το δημοσίευμα επισημαίνει τη φημολογία για τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Οι New York Times σημειώνουν πως «οι Έλληνες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον επικεφαλής της νέας τους κυβέρνησης αλλά οι συνομιλίες συναντούν συνεχώς εμπόδια». Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος ως ο πλέον πιθανός για την πρωθυπουργία, σημειώνεται όμως πως οι ηγέτες των δύο ελληνικών κομμάτων εξουσίας διαφωνούν ως προς τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Τέλος, το Associated Press και το BBC μεταδίδουν ότι έπειτα από τέσσερις ημέρες άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων η σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου