Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Spiegel: Το Βερολίνο ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρo


Τα χειρότερα σενάρια προκειμένου να προετοιμαστεί η Γερμανία για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα... επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Το δημοσίευμα στην έκδοση του γερμανικού περιοδικού, που θα δημοσιευθεί ολόκληρο την ερχόμενη Δευτέρα, υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποφασίσει να μην συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί. «Κάτω από το χειρότερο σενάριο, η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο δυστυχίας που θα διαρκέσει για δεκαετίες» γράφει το Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει ότι ειδικοί του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κάνουν προσομοιώσεις πάνω σε διάφορα σενάρια με διαφορετικές υποθέσεις για το πως η Ελλάδα θα φύγει από την ζώνη του ευρώ.

Το πρώτο σενάριο σύμφωνα με το Spiegel βασίζεται στην προσδοκία ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο άσχημη και η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί η ευρωζώνη μακροπρόθεσμα μετά την αρχική αναταραχή χωρίς το πιο αδύναμο μέλος της. Στην αρχή η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αλλά στη συνέχεια οι ειδικοί υποθέτουν ότι θα αντεπεξέλθουν χωρίς «το βάρος της ελληνικής κρίσης».

Το πλέον άσχημο σενάριο, σύμφωνα με το Spiegel, είναι πράγματι η Ιταλία και Ισπανία να βρεθούν στο στόχαστρο των παγκόσμιων αγορών και το κόστος δανεισμούς τους να εκτοξευθεί στα ύψη. Για τον λόγο αυτό ζητούν να ενισχυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με 1 τρισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει στην ρευστότητα των δύο χωρών.

Το χειρότερο σενάριο

Στην χειρότερη εκτίμηση που κάνουν οι Γερμανοί ειδικοί για την έξοδο της Ελλάδας – χωρίς όμως να την θεωρούν την πλέον πιθανή - το νέο νόμισμα της ελληνικής οικονομίας θα υποτιμηθεί δραματικά έναντι του ευρώ και εν συνεχεία οι αρνητικές συνέπειες θα ξεπεράσουν τις θετικές όπως οι φθηνότερες εξαγωγές. «Το εθνικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί παρά το κούρεμα γιατί και πάλι τα χρέη της Ελλάδας θα υπολογίζονται σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί άμεσα και οι ελληνικές εταιρείες θα παλεύουν να βρουν πρόσβαση σε χρήματα γιατί οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκοπούν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου» σημειώνει το περιοδικό.

Παράλληλα, το ίδιο σενάριο υπολογίζει ότι πολλές ελληνικές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν γιατί τα χρέη τους θα υπολογίζονται σε ευρώ και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. «Η εσωτερική κατανάλωση θα καταρρεύσει επιδεινώνοντας την ύφεση» σημειώνει το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου