Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Των ακτιβιστών ημών... ΔΕΗ-θώμεν

Οι «αντάρτες» του τέλους ακινήτων

«Πάντοτε θα πρέπει κάποιος να είναι σε ετοιμότητα», γράφουν οι οδηγίες της ΔΕΗ, «σε περίπτωση διακοπής ρεύματος». Και σίγουρα, ιδίως στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, δεν εννοούν τους ακτιβιστές και εθελοντές ηλεκτρολόγους, τους οποίους ακόμα και «Ρομπέν της ΔΕΗ» έχουν κάποιοι αποκαλέσει, που ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επανασυνδέσουν το κομμένο ρεύμα σε σπίτια και νοικοκυριά, επειδή δεν πληρώθηκε το χαράτσι για την ακίνητη περιουσία.


Παρ' όλο που η κουβέντα μαζί τους έφτασε μέχρι και στον Προμηθέα, την προμηθεϊκή τιμωρία δεν τη φοβούνται. «Δεν είναι όμως μόνο το φως» όπως λένε στην «Ελευθεροτυπία». «Η ζωή και η διαβίωσή μας εξαρτάται από το ηλεκτρικό. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που λέει η καρδιά μας, αυτό που λέει η λογική μας» λένε. Την αρχή έκανε η Βέροια και συγκεκριμένα η Κίνηση «Πολίτες της Βέροιας». «Ναι, κινδυνεύουμε με διώξεις» λέει ο Νίκος Ασλάνογλου από την Κίνηση. «Μπορεί όμως να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, αλλά και οπουδήποτε αλλού, χωρίς να υπάρχει κάποιο διακύβευμα; Με σταυροπόδι, φραπέ και κουβέντα δεν αλλάζει τίποτα». Το έγκλημά τους είναι ότι επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες και πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ. «Παραβλέψαμε νομικά και νομικίστικα ζητήματα, βγήκαμε επώνυμα και κάναμε ό,τι κάναμε. Ναι, οι εγκληματίες είμαστε εμείς. Να η φάτσα μας. Βάζουμε και αυτοκόλλητο στα ρολόγια που επανασυνδέουμε για να γνωστοποιεί ότι εμείς το κάναμε». Συνεχίζοντας, «εντάξει να διαμαρτυρηθούμε, εντάξει να φωνάξουμε, εντάξει οι πορείες, τα συλλαλητήρια, εντάξει και οι Αγανακτισμένοι. Από κει και πέρα, όμως, στην πράξη τι κάνουμε; Τελειώνει η διαμαρτυρία και πάμε για καφέ; Εδώ ο κόσμος καίγεται. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο που θα μας κρατήσει όρθιους. Ο πολίτης έχει φτάσει να νιώθει μόνος και κυνηγημένος μέσα στην ίδια του τη χώρα».
Μόνοι τους σίγουρα δεν νιώθουν οι δημότες σε ολοένα και περισσότερους δήμους που προσφέρουν στήριξη, ακόμα και νομική, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Ο πρώτος δήμος στο δημοτικό ντόμινο που ακολούθησε ήταν η Νέα Ιωνία. Μετά, Ελληνικού Αργυρούπολης, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ιλίου, Κορυδαλλού, Λάρισας, Αγ. Ι. Ρέντη, Αμαρουσίου κ.ά. «Χαρήκαμε, όταν ένα πρωί είδαμε παντού στη Νέα Ιωνία να έχουν αναρτηθεί, με πρωτοβουλία του δήμου, πανό που έγραφαν: "Η Νέα Ιωνία Δεν Πληρώνει Χαράτσια"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου