Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ανώμαλη προσγείωση στην πρεμιέρα Παπαδήμου

Επιμένουν... σκληρά Μέρκελ - Σαρκοζί. «Ιλιγγιώδης» η δημοτικότητα του νέου Πρωθυπουργού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Χρ.Παπαχρηστος

Μετά την Ελλάδα ήλθε η σειρά της Ιταλίας. Ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος ετοιμάζεται να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο «πολύς» Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε ανοίγοντας τον δρόμο για τον πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι, ο οποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο ευρωπαϊκός Νότος επιχειρεί να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της κρίσης, αλλά ο ευρωπαϊκός «Βορράς» δεν αλλάζει ούτε κατ' ελάχιστον τη στάση του. Ο κ. Παπαδήμος βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί - πράγμα που δείχνει ότι οι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση, τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία.
Τουλάχιστον ο κ. Παπαδήμος αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από την ελληνική κοινή γνώμη - αυτό έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, τα γκάλοπ είναι - σε αυτή τη φάση - αρνητικά για τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, προς το παρόν, παρά τις φωνές που σποραδικά ακούγονται, κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει το πρώτο βήμα για μια εσωκομματική ρήξη.
Αντίθετα, στη ΝΔ διαμορφώνεται ένα κλίμα εσωτερικής αντιπαράθεσης, με ορισμένους βουλευτές να εκφράζουν ενστάσεις σχετικά με τη συμφωνία Σαμαρά για την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στα βαθιά καλείται να κολυμπήσει από σήμερα το βράδυ ο νέος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθώς η ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε στη Βουλή κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης οφείλει - κατά τους δανειστές μας - να είναι ξεκάθαρη «στην κατεύθυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου».
Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας και τον ίδιο να απολαμβάνει ιλιγγιώδη ποσοστά δημοτικότητας από 73% έως 79%, το σαφές και ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα των ισχυρών της ευρωζώνης στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους το Σαββατοκύριακο αποτέλεσε για τον κ. Παπαδήμο - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σχεδόν με ταυτόσημη ορολογία και φράσεις προειδοποίησαν τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι η εκταμίευση της ζωτικού χαρακτήρα έκτης δόσης εξαρτάται απολύτως από την υλοποίηση των μέτρων και των αποφάσεων που έλαβε η υπό τον Γ. Παπανδρέου κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα, καθώς η αλλαγή πρωθυπουργού και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα έδειχναν μια ανοχή.
Η διάψευση των προσδοκιών κάνει ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα για τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος παρόμοιο κλίμα εισέπραξε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αξιοπιστία. Οπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, «είναι προφανές πως οι πιστωτές της χώρας θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια, άρα όσα δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει η προηγούμενη θα γίνουν πράξη. Δεν ωφελεί λοιπόν να καλλιεργούμε προσδοκίες ότι ενδέχεται να αλλάξει κάτι στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας».
Υπενθυμίζεται ότι αυτό ήταν και το περίγραμμα των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ τόνισε ότι πρώτος στόχος της θητείας του είναι να αποκατασταθούν η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ διαδικαστικού χαρακτήρα - πλην της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα απευθυνθεί κυρίως στο ακροατήριο του εξωτερικού - φαίνεται ότι θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ξεκινούν απόψε στη Βουλή και θα ολοκληρωθούν αύριο τα μεσάνυχτα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τους υπουργούς να του έχουν αποστείλει ως σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου δισέλιδη επιστολή με τις προτεραιότητες κατά υπουργείο, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να αποφασίσει τι θα συμπεριλάβει από όλα αυτά στην αποψινή ομιλία του.
Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του κ. Παπαδήμου θα είναι και η αποστολή της επιστολής που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου