Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο διαπλανητικός «φόβος» των Ρώσων /Ο ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗ...

Ο ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗ...


Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλει η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία για να επανεκκινήσει τους κινητήρες τού μη επανδρωμένου διαπλανητικού σταθμού «Φόβος-Γκρουντ», που εκτοξεύθηκε κανονικά, αλλά δεν κατόρθωσε να προσανατολιστεί σωστά έναντι του Ηλιου και δεν έχει μπει στην προγραμματισμένη τροχιά του προς τον Αρη.
Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού, το σκάφος θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά επί ένα μήνα και μετά θα συγκρουστεί με τη Γη (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press)
Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού, το σκάφος θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά επί ένα μήνα και μετά θα συγκρουστεί με τη Γη (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Την ανακοίνωση έκανε επισήμως χθες ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας Βλαντίμιρ Παπόφκιν, ο οποίος παρ' όλ' αυτά αρχικώς δήλωσε ότι για τον αναπροσανατολισμό του διαστημοπλοίου διατίθενται τρία 24ωρα, για να διαψευστεί αργότερα από υφισταμένους του, οι οποίοι εκτιμούν ότι για τη διαδικασία αυτή υπάρχει χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού του σκάφους εκτιμάται από ειδικούς ότι έως και έναν μήνα θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά και έπειτα από αυτό το διάστημα θα συγκρουστεί με τη Γη.
Οπως σχολίασε στο Associated Press ο βετεράνος της NASA Τζέιμς Οουμπεργκ, εάν οι προσπάθειες των Ρώσων ειδικών αποτύχουν, τότε θα πρόκειται για την πτώση στη Γη της μεγαλύτερης σε όγκο ανθρώπινης κατασκευής. Το διαστημικό σκάφος ζυγίζει 14,6 τόνους και υπολογίζεται ότι μεταφέρει έως και επτά τόνους καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε μια θανατηφόρα τοξική βόμβα εκτός ελέγχου.
Ο διαπλανητικός σταθμός «Φόβος-Γκρουντ» εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη με πύραυλο ρωσικής κατασκευής τύπου Ζενίτ-2, από τον οποίον αποκολλήθηκε 11 λεπτά μετά την εκκίνηση. Ωστόσο, για αδιευκρίνιστους λόγους, πιθανότατα κάποιο σφάλμα στο ηλεκτρονικό του σύστημα ή αστοχία στους κινητήρες του, εκείνοι απέτυχαν να τεθούν δύο φορές σε λειτουργία, όπως έπρεπε, για να γίνουν οι σωστές αλλαγές στην τροχιά του και το σκάφος να πάρει την τελική κατεύθυνσή του προς τον Αρη.
Πρόκειται για την πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας μετά την αποτυχία το 1996 μιας προηγούμενης προς τον Αρη, που είχε καταλήξει σε καταστροφή ενός πρώιμου ρομποτικού σκάφους λίγο μετά την εκτόξευσή του.
Παρά τις σφοδρές επικρίσεις στο ρωσικό Τύπο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις πολυάριθμες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων στο διαστημικό τομέα, που οδήγησαν τον περασμένο Απρίλιο στην απομάκρυνση του Ανατόλι Πέρμινοφ από την ηγεσία της Διαστημικής Υπηρεσίας, οι Ρώσοι ειδικοί διατηρούν την ψυχραιμία τους και υποστηρίζουν ότι έχουν μπροστά τους αρκετές ευκαιρίες για τον αναπροσανατολισμό του σκάφους πριν αναγκαστούν να αποδεχθούν την οριστική απώλειά του, αλλά και για τον προγραμματισμό της ασφαλέστερης δυνατής πτώσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου