Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και το Σεπτέμβριο ηαπόσυρση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μέσα σε ένα μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε...
ηΤράπεζα της Ελλάδος από τις τράπεζες αποσύρθηκαν περίπου 5 δισ. ευρω με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα τους να εμφανίζει μείωση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. 


Πιο αναλυτικά, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 183,2 δισ. ευρω από 188,6 δισ. ευρω που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την απόσυρση των καταθέσεων από τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς το σύνολο τους υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 152,5 δισ. ευρω από 157,1 δισ. ευρω που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Η απόσυρση των καταθέσεων επιδεινώνει τις συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πλέον στρέφονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος παρά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον Μηχανισμό παροχής έκτακτης Ρευστότητας (τον περίφημο ELA) 26,7 δισ. ευρω. 

Ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο, ο ίδιος μηχανισμός είχε ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες με 6,6 δισ. ευρω μόνο. Παράλληλα παρατηρείται απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον Σεπτέμβριο το συνολικό χρέος των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ περιορίστηκε στα 77,8 δισ. ευρώ από 93 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Η απεξάρτηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την ρευστότητα, δεν γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου