Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

NYTimes: Ο Παπανδρέου εξέτασε μέχρι και ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ

Όταν την περασμένη άνοιξη, ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα διάσωσης, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τραπεζίτη από την Ελλάδα που είχε συζητήσει μαζί του.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «οι αρνήσεις που παγίδευσαν την Ελλάδα», ο συντάκτης επιχειρεί μια αναδρομή για το πώς η χώρα μας έφτασε μέχρι εδώ.
Μάλιστα, αναφέρεται σε μια απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, που συνέταξε ο Μπομπ Τράα στα μέσα του 2009, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της, που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Τα τελευταία δυο χρόνια, οι χειρισμοί που έγιναν στην ελληνική κρίση χρέους, αντί να μειώνουν το πρόβλημα, το επιδείνωναν. Όλοι οι αρμόδιοι διέψευδαν αυτό που ανέφερε το πόρισμα του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο έπρεπε να μειώσει δραστικά.
Μέχρι τον Οκτώβριο, πρωταγωνιστής στις αντιδράσεις εναντίον της χρεοκοπίας του ελληνικού χρέους ήταν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, που επέμενε ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έπρεπε να αφεθεί να χρεοκοπήσει.
Σύμφωνα με τους New York Times, εάν οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει νωρίτερα σε μια μείωση του ελληνικού χρέους και έκαναν πιο γρήγορες κινήσεις για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα χειρότερα θα ήταν πίσω μας.
«Σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ, που κινδυνεύει να τεθεί εκτός ευρωζώνης», αναφέρει ο συντάκτης.
Αλλαγή στάσης της ΕΕ
Τελικά, οι ευρωπαίοι ηγέτες επανήλθαν στην πραγματικότητα τον περασμένο μήνα, όταν η Άγκελα Μέρκελ πίεσε τους ιδιώτες να δεχθούν απώλειες 50%. Ο Τρισέ αντιτάχθηκε επί μακρόν σε κάτι τέτοιο, φοβούμενος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τραυμάτιζε το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και θα πυροδοτούσε εξελίξεις ανάλογες με αυτές που ξέσπασαν μετά την πτώση της Lehman Brothers.
Ωστόσο τώρα, πολλοί θεωρούν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης είναι πολύ μικρό και άργησε πολύ να έλθει, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι οι ιδιώτες θα αναγκαστούν να εγγράψουν απώλειες 85%, καθώς το «κούρεμα» 50% δεν είναι αρκετό.
Σύμφωνα με ειδικούς, ήταν ήδη προφανές ότι το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να αποπληρωθεί, αλλά οι ελπίδες ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να διορθωθεί διαψεύστηκαν.
Την άνοιξη, η συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διάσωση, ώθησε τον Παπανδρέου να σκέφτεται όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της εξόδου της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με τραπεζίτη που συζητούσε μαζί του. Αλλά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που κινδύνευε να ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ ήταν ακόμη θέμα ταμπού.
Στα τέλη Ιουνίου, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλλάρα, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και το νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και επέμεινε στην ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
«Είδα ότι σοκαρίστηκαν και εξεπλάγησαν», αναφέρει ο Νταλλάρα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν.
Τον Ιούλιο, η Ευρώπη συμφώνησε τελικά σε περικοπή 21% του ελληνικού χρέους, ενώ τον Οκτώβριο, η μείωση του ελληνικού χρέους συμφωνήθηκε στο 50%. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ωστόσο, απλά είναι άλλη μια μορφή άρνησης του αναπόφευκτου.
NEWSCODE GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου