Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Wikileaks: Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτε για την Ελλάδα Λανθασμένη και ανεύθυνη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, η στάση της Γερμανίας από το 2010


Wikileaks: Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτε για την Ελλάδα


Βερολίνο
 Αμηχανία, αποσιώπηση και παραπληροφόρηση: Αυτό χαρακτήριζε, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, την πολιτική του Βερολίνου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τo χειμώνα του 2010.
Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή της ερευνητικής ομάδας Wikileaks και δημοσιεύεται στη «Die Welt» αποκαλύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, «φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις» της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σημειώσεις του τότε αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Φίλιπ Ντ. Μέρφυ, οι οποίες αναφέρονται στις ημέρες πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010.
Πριν από τη σύνοδο, γράφει ο αμερικανός διπλωμάτης, έγιναν πολλές συζητήσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το μοναδικό αποτέλεσμα τους, προσθέτει, ήταν η απόφαση του Βερολίνου να αποσιωπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επικείμενη ελληνική καταστροφή έναντι των γερμανών πολιτών.
 «Κανείς δεν θεώρησε αναγκαίο να πει στους γερμανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήταν έτσι κι αλλιώς ανήσυχοι για το γερμανικό έλλειμμα-ρεκόρ, ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα για την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας άλλης χώρας» γράφει.
 Ένας συνεργάτης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε εξηγήσει τότε σε αμερικανούς διπλωμάτες, ότι οι γερμανοί πολίτες ήταν κυριολεκτικά «αηδιασμένοι» από την κατάσταση στην Ελλάδα. Γι αυτό το λόγο, η γερμανική κυβέρνηση ήταν ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010, δεν αποφασίσθηκε οποιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια για τη χειμαζόμενη χώρα της Μεσογείου.

«Η καγκελάριος Μέρκελ έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, για το ότι δεν χρειάζεται ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί θα πρέπει να μεγαλώσει το δικό της χρέος-βουνό για να σώσει τους Έλληνες» προσθέτει.

Η εξήγηση, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς, ήρθε από τον Βόλφγκανγκ Μερτς, έναν ανώτατο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τούς δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο αν η βοήθεια άρχιζε αμέσως. Επιπλέον, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».
Την εποχή εκείνη, συνεχίζει το έγγραφο, οι γερμανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν.
Το συμπέρασμα του αμερικανού πρεσβευτή: «Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφοροι ιδιώτες οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα των δυσχερειών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του ευρώ».
Εξαίρεση σε αυτούς αποτελούσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ, ο οποίος, ενόψει των διαγραφόμενων δυσκολιών, περιέγραψε στους Αμερικανούς τις δυνατότητες απόσχισης της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Προς το σκοπό αυτό επικαλέστηκε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση είναι δυνατή «αν η νομισματική ένωση μετατραπεί σε ζώνη πληθωρισμού», ή αν ο γερμανός φορολογούμενος γίνει «de facto-σωτήρας» των Ευρωπαίων.
Γι αυτό και πρότεινε ο ίδιος ένα «άρθρο 11 για τα κράτη της ευρωζώνης, που θα έθετε υπό επιτήρηση όλα τα προβληματικά της κράτη, εωσότου αυτά θα είχαν ξεπεράσει τα προβλήματά τους». Δυστυχώς, πρόσθεσε - πάντα σύμφωνα με το έγγραφο -  δεν έγινε καμιά σοβαρή συζήτηση για την πρότασή του.
Αυτό βέβαια, σύμφωνα με την «Die Welt» άλλαξε τώρα: «Οι ενδείξεις πληθαίνουν, ότι ύστερα από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης, που θα τεθεί υπό οικονομική κηδεμονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου