Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ασπίδα προστασίας στην «Ελευθεροτυπία»


Στην ανάγκη συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της «Ελευθεροτυπίας» και στην ιστορική προσφορά της στην περίοδο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα συγκλίνουν οι απόψεις πολιτικών όλων των κομμάτων, ανθρώπων του πνεύματος, καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών απ' όλους τους χώρους.

Στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε οι παρεμβάσεις τους εστιάζονται κυρίως στα ζητήματα της ανεξαρτησίας και πλουραλισμού του τύπου και στις πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθειες για τον έλεγχό του.
Η στήριξη που έχει προσφέρει επί δεκαετίες η «Ελευθεροτυπία» σε θέματα ισονομίας και δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το συστηματικό έλεγχο της εξουσίας, έχει δώσει το δικό της στίγμα στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της χώρας, όπως διαπιστώνουν στα σύντομα μηνύματά τους. Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι η παύση λειτουργίας μιας εφημερίδας με μεγάλη ιστορία αγώνων θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του πολιτεύματος.
Ιδιαίτερη αναφορά επιφυλάσσεται στους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας», αφού κάθε εφημερίδα είναι τελικά «οι άνθρωποί της», οι οποίοι με όλες τις διαφορετικές απόψεις τους διασφαλίζουν τη χαρακτηριστική της πολυφωνία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Δεν πιστεύω ότι ο τόπος μπορεί να στερηθεί την «Ελευθεροτυπία»
«Οταν μαθαίνεις κάτι που δεν θέλεις να συμβεί, δεν το πιστεύεις. Δεν θέλω, λοιπόν, να πιστέψω ότι η "Ελευθεροτυπία" μπορεί να κλείσει. Δεν μπορεί να πληγεί τόσο πολύ ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, η ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών, ο δημόσιος δημοκρατικός διάλογος.
Δεν πιστεύω ότι στις δύσκολες ώρες που διατρέχει ο τόπος μας μπορεί να στερηθεί άλλη μια έπαλξη αγώνα. Επαλξη Δημοκρατίας, σύγκρουσης με τα προβλήματα και προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.
Ελπίζω και εύχομαι από καρδιάς να υπάρξει, έστω και την τελευταία αυτή στιγμή, υπέρβαση των λειτουργικών αδιεξόδων και λύση που θα κρατήσει την ιστορική εφημερίδα στις επάλξεις, όπου τόσο άξια παλεύει το ανθρώπινο δυναμικό της».
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
Πίσω από την άρνηση κρύβονται πολιτικά παιχνίδια
«Η "Ελευθεροτυπία", μια ιστορική προοδευτική εφημερίδα, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αναστολή της έκδοσής της. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, πέραν των αφόρητων επιπτώσεων στους εκατοντάδες εργαζόμενους της επιχείρησης, θα είναι και πολύ σοβαρό πλήγμα για την πολυφωνία του τύπου. Αντιλαμβανόμαστε ότι πίσω από την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα στην εφημερίδα, κρύβονται πολιτικά παιχνίδια. Η παραπαίουσα κυβέρνηση και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα θα ήθελαν πάρα πολύ να σιγήσουν οι προοδευτικές αντιπολιτευτικές φωνές στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι τράπεζες, οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης έχουν ενισχυθεί σκανδαλωδώς με χρήμα των φορολογούμενων πολιτών, συναινούν στο σχέδιο αυτό αρνούμενες να χορηγήσουν πιστώσεις. Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο ελέγχου των πηγών ενημέρωσης. Η κυρίαρχη δομή της διαπλοκής πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας που καθόρισε τις εξελίξεις την τελευταία εικοσαετία, αν και λαβωμένη, επιχειρεί την καθολική επαναφορά της, στο πλαίσιο σκληρού μνημονιακού ολοκληρωτισμού. Που θα γίνει ακόμα σκληρότερος, αν προσχωρήσει στη μνημονιακή συναίνεση, καθώς φαίνεται τις τελευταίες ώρες, και ο κ. Σαμαράς. Που θα γίνει ακόμα βιαιότερη αν όλο το τραπεζικό σύστημα περάσει στα χέρια της συνδιοίκησης κυβέρνησης τρόικας, χωρίς διαφάνεια κοινωνικό έλεγχο και δημοκρατική νομιμοποίηση. Η "Ελευθεροτυπία" δεν πρέπει να κλείσει. Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη δική τους επαγγελματική αξιοπρέπεια, αλλά και για τη συνέχεια της έκδοσης ενός ανεξάρτητου, πολυφωνικού, προοδευτικού εντύπου, ευρύτατης αποδοχής και κυκλοφορίας».
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς
Η «Ελευθεροτυπία» πρέπει να μείνει όρθια
«Η "Ελευθεροτυπία", έπαλξη της κοινωνίας, πρέπει να μείνει όρθια. Υπηρέτησε και υπηρετεί αταλάντευτα τη Δημοκρατία και τη συνεχή διεκδίκηση για τη διεύρυνσή της, με σταθερή την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη. Η πολυφωνική λειτουργία της και ο αδέκαστος λόγος της καταγράφουν και αναδεικνύουν τη σημαντική και ξεχωριστή παρουσία της στο χώρο της ενημέρωσης. Η "Ελευθεροτυπία", οι δημοσιογράφοι της, όλοι οι συντελεστές της, δικαιούνται να συνεχίσουν την πορεία τους και την προσφορά τους στους πολίτες. Ενώνω τη φωνή μου για την οικονομική στήριξή της, που τη δικαιούται, με δυνατότητες που υπάρχουν και οι οποίες δεν είναι παραδεκτό να ακυρώνονται από υπολογισμούς και σκοπιμότητες που κινούνται στον αντίποδα της αντικειμενικής αντιμετώπισής της και στο ουσιαστικό πολιτικό κύρος και ανάστημά της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Αναπόσπαστο μέρος του πλουραλισμού
«Στις κρίσιμες αυτές ώρες που περνά η χώρα, κρίσιμες για την ίδια την εθνική και ευρωπαϊκή της υπόσταση, έχουμε ανάγκη από την υπεύθυνη λειτουργία ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Που συμβάλλουν στην υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και στην εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η "Ελευθεροτυπία" με τη διαχρονικά κριτική της παρουσία είναι αναπόσπαστο μέρος του πλουραλισμού στο δημόσιο βίο μας. Είναι η χειρότερη στιγμή να στερηθούμε τη φωνή της».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Υπουργός Υγείας
Θα υπάρξει βαρύ έλλειμμα στην ενημέρωση
«Η ενημέρωση στη χώρα μας θα είναι φτωχότερη χωρίς το έντυπο που αποτύπωσε με τρόπο μοναδικό την ελευθερία της έκφρασης και τη φιλοξενία όλων των απόψεων. Δεν συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι το "λουκέτο" στην "Ελευθεροτυπία" ταυτίζεται με το περίφημο "τέλος της Μεταπολίτευσης". Ως τακτικός της αναγνώστης, απευθύνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου η εφημερίδα να συνεχίσει την έντυπη και ηλεκτρονική της έκδοση. Οι 900 περίπου εργαζόμενοι που "θα βρεθούν στο δρόμο" είναι φορτίο δυσβάσταχτο, όπως βαρύ είναι και το έλλειμμα στην ενημέρωση που θα προκληθεί από την απουσία μιας αδέσμευτης και ελεύθερης φωνής. Οι μεγάλες γραφίδες που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες της εφημερίδας κατά το παρελθόν και η ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημερινή της ταυτότητά της θα αφήσουν πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό και κάτι ακόμη. Ως στέλεχος του ΚΚΕ αισθανόμουν μεγάλη τιμή να κρατώ στα χέρια μου τον "Ριζοσπάστη". Θυμάμαι πολλούς κεντροαριστερούς συμφοιτητές μου να κρατούν την "Ελευθεροτυπία" με την ίδια υπερηφάνεια. Ενιωθαν πως δήλωναν την ταυτότητά τους στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, με πινελιές ανεξαρτησίας και προβληματισμού».
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Πρώην υπουργός
Η φωνή της είναι μοναδική
«Η "Ελευθεροτυπία" ήταν, είναι, και πρέπει να παραμείνει μια μαχητική έπαλξη για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Πρέπει με κάθε θυσία να συνεχίσει την έκδοσή της σε αυτή την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η χώρα μας, σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η οικονομία, η πολιτική και η κοινωνία. Η φωνή της ήταν και είναι μοναδική».
ΛΟΥΚΑ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Πρωτοπόρος στον κλάδο
«Από το 1975 μέχρι και σήμερα η "Ελευθεροτυπία" είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τύπου. Εχει υπάρξει πρωτοπόρος στον κλάδο, όντας η πρώτη που καθιέρωσε την κυκλοφορία κυριακάτικης έκδοσης απογευματινής εφημερίδας. Στέκεται επί 36 χρόνια στο ύψος των περιστάσεων, αναδεικνύοντας σημαντικά γεγονότα, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές της επικαιρότητας, παραμένοντας πάντα αχρωμάτιστη και ανεξάρτητη. Φιλοξενεί τη συγγραφική πένα των σπουδαιότερων δημοσιογράφων, στοχαστών και πολιτικών και δίνει χώρο σε όλες τις απόψεις, υπηρετώντας την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα. Γι' αυτό και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και αναδείχθηκε γρήγορα σε μια από τις πλέον λαοφιλείς "φωνές" του σύγχρονου ελληνικού τύπου. Διατηρείται, μέχρι και σήμερα, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ελλήνων αναγνωστών, οι οποίοι πιστεύω ότι επιθυμούν να συνεχίσει να αποτελεί τη δική τους πηγή ενημέρωσης και στο μέλλον. Εκφράζω την ειλικρινή στήριξή μου στην εφημερίδα και οι σκέψεις μου είναι με τους εργαζόμενους, οι οποίοι επί σειρά ετών έδιναν όλο τους το είναι, για να παρέχουν υψηλού επιπέδου ενημέρωση. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να βρεθεί λύση και να προστατευθεί ο πλουραλισμός και η πολυφωνία στον χώρο του τύπου».
ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής Ν.Δ.
Αδιανόητη η ενημέρωση χωρίς την «Ε»
«Για μας, που μεγαλώσαμε με την "Ελευθεροτυπία", που γνωριστήκαμε με την πολιτική και τους πολιτικούς μέσα από τις σελίδες της, που πήραμε ώθηση να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο και να συμμετάσχουμε στα κοινά, είναι αδιανόητο ότι η έντυπη ενημέρωση στη χώρα θα συνεχιστεί δίχως την παρουσία της "Ε" και της "Κ.Ε." ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που ζούμε».
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Βουλευτής ΚΚΕ
Let's screw the darkness
«Η εφημερίδα είναι το ξόρκι του κοινού μας εφήμερου. Στις χρυσές της στιγμές λειτουργεί ως αποκωδικοποιητής της πραγματικότητας. Στις επαρκείς της μέρες φωτίζει τα αθέατα και ανιχνεύει τόσα όσα χρειάζεται κανείς ερμηνευτικά κλειδιά του νου απέναντι στον όγκο των πληροφοριών της εποχής. Οταν κλείνει η εφημερίδα, κλείνει μια τρύπα φωτός στο ενίοτε αδιαπέρατο σκοτάδι των σκοπιμοτήτων. Καλή τύχη και let's screw the darkness, επί το ευρωπαϊκότερον! Ισαμε να γίνει σουρωτήρι».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ Ιστορικό στέλεχος Αριστεράς
Καταφύγιο των πολιτών
«Η "Ελευθεροτυπία", το καταφύγιο των πολιτών που έβρισκαν χώρο για να εκφράσουν την άποψή τους απέναντι στα προβλήματά τους και στο πολιτικό γίγνεσθαι, υφίσταται σήμερα την πίεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Οσοι επιθυμούν και όσοι θέλουν να παραμείνει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία" ως βήμα έγκυρης ενημέρωσης και καταφύγιο των αδικουμένων, οφείλουν να συμπαρασταθούν. Διότι είναι φανερό ότι στη σημερινή κρίσιμη εποχή οι φωνές που υψώνονται εναντίον της πολιτικής υποδούλωσης του ελληνικού λαού πρέπει να σβήσουν.. Προσωπικά απευθύνω έκκληση, ιδιοκτησία-διεύθυνση-εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα. Και δεν το λέω αυτό επειδή ο αείμνηστος φίλος Χ. Τεγόπουλος ξεκίνησε μια προσπάθεια με νέα δεδομένα για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένα έντυπο ενημέρωσης, αλλά γιατί τα 36 χρόνια της "Ελευθεροτυπίας" το επιβεβαιώνουν και το επικυρώνουν».
ΝΙΚΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Πρώην πρόεδρος ΣΥΝ
Θα ακρωτηριαστεί μια ανεκτίμητη κατάκτηση
«Την ώρα που γύρω μας ένας πολιτικός και κοινωνικός σεισμός κατακρημνίζει τη δημαγωγική και σκουριασμένη μεταπολίτευση, ο κίνδυνος να κλείσει η "Ελευθεροτυπία" παίρνει διαστάσεις δημοκρατικής και πολιτισμικής απώλειας. Γιατί η "Ελευθεροτυπία" στήριξε την ύπαρξή της, αλλά και την κοινωνία, ως μαχόμενη δημοσιογραφία, που είναι δρώσα ελευθερία και ζώσα ιστορία. Είναι εφημερίδα του αντιδογματικού και πλουραλιστικού διαλόγου, της ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής παρέμβασης στο δημόσιο βίο, που αμφισβητεί λαϊκισμούς και δημαγωγίες, αλλά και αντιστέκεται σε μηχανισμούς και τεχνάσματα, που φτιάχνουν τόσες ασημαντότητες και τόσα σκάνδαλα, όσα και τα σημερινά ερείπια, που μας κλείνουν τον ορίζοντα. Η "Ελευθεροτυπία" ιστορικά καταγράφεται ως αυθεντική, αυτόνομη και πρωτότυπη δημιουργία στη μεταπολίτευση, που δεν υπηρέτησε ψευδοβεβαιότητες, στερεότυπα και διαπλοκές ενός πολιτικού συστήματος που σήμερα βρίσκεται απογυμνωμένο απ' όλες τις μεταμφιέσεις του. Εάν η εφημερίδα και οι εργαζόμενοί της εξουθενωθούν, θα ακρωτηριαστεί μια ανεκτίμητη κατάκτηση και δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού ενός υγιούς δημοσίου βίου και μας αγωνιστικής αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα».
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ Πρώην πρόεδρος ΣΥΝ
Βήμα παρουσίασης των θέσεων αντισυστημικών δυνάμεων
«Η "Ελευθεροτυπία" μέχρι σήμερα ανήκει στο σύστημα ενημέρωσης, με τη δική της όμως έντονη ιδιαιτερότητα: Δεκάδες δημοσιογράφους με αδέσμευτη άποψη, βήμα παρουσίασης των θέσεων αντισυστημικών δυνάμεων αποκλεισμένων από τα άλλα μέσα, γέννησή της ως εφημερίδας με ένα συλλογικό, αγωνιστικό, οραματικό εγχείρημα σε μια στιγμή βαθιάς κρίσης του αστικού τύπου. Η "Ελευθεροτυπία" χρειάζεται πολύ περισσότερο τώρα. Για τους εργαζόμενους σε αυτήν, για να μην πεταχτούν στο δρόμο σε μια ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων. Για το κοινό, για το οποίο μία τίμια ενημέρωση είναι οξυγόνο. Εύχομαι επιτυχία στην προσπάθειά σας. Αλλά και ονειρεύομαι σε σας ένα εγχείρημα απαλλοτρίωσης, συλλογικής ιδιοκτησίας, αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων, αυτοοργάνωσης που θα οδηγήσει σε μια πραγματική ελευθεροτυπία και θα αποτελέσει γοητευτικό και ρεαλιστικό παράδειγμα για όλους τους χώρους εργασίας που τώρα παράγουν μαζικά ανεργία και φτώχεια».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ
Καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναγκαία όσο ποτέ η φωνή της «Ε»
«Σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης και ασφυκτικής περιχαράκωσης και χειραγώγησης της ενημέρωσης από ποικίλα κέντρα κρατικής και ιδιωτικής εξουσίας, φωνές όπως της ιστορικής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", που έχει συμβάλει όσο λίγες στην ποιότητα και στην πολυμέρεια της ενημέρωσης, είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τις πρόσφατες εξελίξεις που απειλούν τη συνέχιση της λειτουργίας της και συμπαρίσταμαι θερμά στους εργαζομένους σε αυτήν, ενώνοντας τη φωνή μου με τη δική τους για την ανάγκη αναζήτησης της προσφορότερης δυνατής λύσης, που θα μπορούσε να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωσή της».
ΚΩΣΤΑΣ Χ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
Καθηγητής Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Θα υποβαθμιζόταν πιο πολύ η ποιότητα του πολιτεύματος
Η πολιτική ζωή στη χώρα μας είναι επιφανειακά μόνο δημοκρατική, αφού ο θεωρητικά «κυρίαρχος» λαός είναι στην πραγματικότητα δέσμιος αφενός των πελατειακών σχέσεων-δικτύων και αφετέρου των μέσων μαζικής δήθεν «ενημέρωσης» και στην πραγματικότητα επιβολής. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές η επαπειλούμενη παύση της λειτουργίας μιας εφημερίδας με μακρά ιστορία αγώνων και αποδεδειγμένη μέσα από αυτούς ανεξαρτησία, όπως είναι η «Ελευθεροτυπία», θα επιδείνωνε την κατάσταση, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την πραγματική ποιότητα του παλίμψηστου πολιτεύματος.
ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Η «Ε» δεν είναι μια κοινή επιχείρηση
«Στο δημοκρατικό πολίτευμα, μια εφημερίδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να ήταν μια κοινή επιχείρηση. Διότι συμβάλλει στην αγορά των ιδεών και όχι μόνο του χρήματος. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για μια εφημερίδα όπως η "Ελευθεροτυπία" που έχει συμβάλει όσο λίγες στην κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα μας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Αλληλέγγυοι για να συνεχίσει το δρόμο της
«Ελεγε ο ιταλός δικτάτορας ότι υπάρχουν εφημερίδες (και δημοσιογράφοι...) που είναι σαν τη λατέρνα. Για να τραγουδήσουν πληρώνονται. Η "Ελευθεροτυπία" δεν ήταν ποτέ έτσι. Από την πρώτη στιγμή επεδίωξε -και σε σημαντικό βαθμό το πέτυχε- να αποτελέσει μια ανεξάρτητη φωνή της δημοκρατίας και της αριστεράς. Στις δύσκολες ώρες της όλοι όσοι συμμεριζόμαστε τις αρχές αυτές είμαστε αλληλέγγυοι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει το δρόμο της, σε πείσμα των αδηφάγων αγορών και των απολογητών τους».
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κάνω έκκληση σε όσους απεργάζονται το τέλος της «Ε»
«Η πρόβλεψη του Νίτσε, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ότι θα αρκούσαν για τις εφημερίδες 100 χρόνια προκειμένου να βρομίσουν οι λέξεις των, επιβεβαιώθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, μια και μετά την εδώ και καιρό παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος δεν βρόμισαν απλώς, αλλά παραβρόμισαν.
Από τις εξαιρέσεις στη γενική δυσοσμία των εφημερίδων, η "Ελευθεροτυπία". Λάθη και αστοχίες, αν εγκύψει κανείς στην ιστορία της, ασφαλώς και θα ανακαλύψει. Πρόκειται, όμως, για σφάλματα που οφείλονται στην αδυναμία της φύσης του ανθρώπου και όχι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων - οικονομικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα. Αυτή, άλλωστε, η ανεξαρτησία της έκφρασής της, έχω την εντύπωση, είναι κι ο βασικός λόγος για να σταματήσει να κυκλοφορεί. Τι κρίμα! Κάνω, όση δύναμη έχει η φωνούλα μου, έκκληση σε όσους απεργάζονται το τέλος της "Ελευθεροτυπίας" και σε όσους μπορούν να συμβάλουν στην επιβίωση της να συντελέσουν ο καθένας από την πλευρά του, ώστε η εφημερίδα να εξακολουθήσει να προσφέρει στην κοινή γνώμη την ενημέρωση, που αποτελεί το στόχο κάθε υγιούς ειδησεογραφικού εντύπου. Ο,τι θα μπορούσε να μου ζητηθεί για την επίτευξη του στόχου αυτού, είμαι πρόθυμος να το προσφέρω».
ΣΙΜΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πρύτανης ΕΜΠ
Η «Ε» είναι συνήθεια ζωής
«Παρακολουθώ το φύλλο συνεχώς από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Ηταν για μένα ένας πολύτιμος σύνδεσμος με την Ελλάδα και τα δρώμενα στον ελληνικό χώρο, τα χρόνια που χρειάστηκε να ζήσω στην Αγγλία. Η "Ελευθεροτυπία" είναι μία συνήθεια ζωής, τη διακοπή της οποίας αδυνατώ να κατανοήσω και να αποδεχθώ. Η σημερινή δύσκολη πολιτικοκοινωνική συγκυρία επιβάλλει την απρόσκοπτη κυκλοφορία της έκδοσης της εφημερίδας».
ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΦΙΛΗΣ
Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Μεγάλο πλήγμα αν χαθεί αυτή η φωνή
«Η κοινωνία βαθμιαία χάνει την ποικιλομορφία της που συνδέεται άμεσα με την επιβίωσή της. Λίγες πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα, λίγοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ελέγχουν την οικονομική κατάσταση των χωρών και λίγοι μεγάλοι οργανισμοί κατευθύνουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Είναι κοινοτοπία ότι η δημοκρατία και η ελευθερία απειλούνται άμεσα από τον συγκεντρωτισμό και την ολιγαρχία. Θα ήταν μεγάλο πλήγμα στην ενημέρωση αν η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", με τη μακρά της ιστορία, κλείσει και χαθεί μια φωνή κόντρα στην ισοπέδωση της κοινωνίας. Σήμερα χρειαζόμαστε την πολυφωνία περισσότερο από ποτέ, γιατί η ποικιλομορφία της έκφρασης συνιστά μία από τις βάσεις της δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου