Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη ρίξτε την»


Έκρηξη Βενιζέλου στο ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

«Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη ρίξτε την». Ο υπουργός οικονομικών μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στο ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εξεράγη λέγοντας «αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο να προχωρήσει ή θεωρείται ότι είναι ανίκανη ή αναποτελεσματική τότε ρίξτε την».

Το κλίμα στην συνεδρίαση ήταν εκρηκτικό. Βουλευτές αλλά και υπουργοί έθεσαν κόκκινες γραμμές στην κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και το σύνολο της κυβερνητικής τακτικής.

Είναι η πρώτη φορά που η αμφισβήτηση είναι ευθεία γεγονός που βεβαιώνει ότι οι βουλευτές του κυβερνήνοντας κόμματος είναι πλέον στα όρια τους.

Μεγάλη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να ψηφίσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο διαμορφώνοντας νέα δεδομένα εξελίξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι βουλευτές κ. Σαλαγιάνης, Λιτζέρης, Α.Νταλάρα και Λ.Κατσέλη δήλωσαν ευθέως στην συνεδρίαση του ΚΤΕ ότι δεν θα ψηφίσουν το άρθρο 37 που προβλέπει πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων για τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή ο Χ. Πρωτοπαπας δήλωσε ότι είναι κόκκινη γραμμή η κατάργηση των συμβάσεων ενώ η Μ.Αποστολάκη διερωτήθη αν η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων -είπε η κ.Αποστολάκη- είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε.

Η ύφεση έχει σκοτώσει τη χώρα... Συζητάμε τον προϋπολογισμό και του 2014 έχουμε τέτοια νομιμοποίηση;». Ο Χ. Πρωτόπαπας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάτω από το τραπέζι συζητείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και μίλησε για εργοδότες που λειτουργούν σαν κουκουλοφόροι» εννοώντας ότι κάποιοι από αυτούς πιέζουν για μείωση μισθών.

Απαράδεκτο μεταξύ των άλλων χαρακτήρισε η κ.Τσάγκρη το γεγονός ότι βγαίνουν σε εφεδρεία δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ, ενώ η κ.Νταλάρα τόνισε ότι η χώρα οδηγείται συνεχώς σε μεγαλύτερη ύφεση αντί να βελτιώνει την ανταγωνίστηκότητα της.

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ διακόπηκε προκειμένου ο υπουργός να μετάσχει στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και θα συνεχιστεί στις 7 το απόγευμα.

Η κατάσταση όπως κι αν έχει στην κοινοβουλευτική ομάδα αυτή τη φορά δεν ήταν απλά κριτικό. Ήταν εκρηκτικό.Τόσο που ο υπουργός οικονομικών να αναγκαστεί να καταφύγει σε δραματική δήλωση -απάντηση στους βουλευτές του κόμματος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου