Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

110 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει το δημοψήφισμα



Στο ποσό των 110 εκ. ευρώ, θα ανέλθει το κόστος του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η έκθεση συνόδευε το νομοσχέδιο της 19ης Σεπτεμβρίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο η εκτιμώμενη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εξόδων της ψηφοφορίας δημοψηφίσματος υπολογίζεται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το νόμο, τα δημοψηφίσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα.
Σε αυτά που διεξάγονται για κρίσιμα εθνικά θέματα και σε αυτά που προβλέπονται για ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία όμως δεν έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν κοινωνικά ζητήματα, θα λαμβάνεται υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση γίνεται από τα 2/5 των βουλευτών και η απόφαση θα λαμβάνεται από τα 3/5, δηλαδή από 180 βουλευτές. Προκειμένου να είναι δεσμευτική η πλειοψηφική απόφαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχει συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.
Αν η πλειοψηφία διαφωνήσει τότε το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα έχει ισχύ. Σε ότι αφορά τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα, η απόφαση επί της διενέργειας θα λαμβάνεται από την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ωστόσο, το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που θα απαιτείται προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό, θα είναι 40%.
Σημειώνεται ότι η Βουλή θα αναλαμβάνει τη διαμόρφωση των ερωτημάτων σε κάθε δημοψήφισμα.
πηγη koytipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου