Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ισπανία: Η Στατιστική ως όπλο εκβιασμού




Η υπόθεση των ισπανικών στατιστικών στοιχείων έχει έντονη επάνω της τη μυρωδιά της Ελλάδας. Εν συντομία, όπως μετέδιδε χθες το Reuters, η ευρωπαική επιτροπή έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι τα τελευταία στοιχεία που έστειλε η νέα κυβέρνηση του Rajoy για το έλλειμμα του 2011, δεν πρέπει να ήταν τα σωστά, αλλά αρκετά παραφουσκωμένα, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να κάνει τη μείωση του ελλείμματος που πιθανόν να επιτύχει για το 2012 να φαίνεται περισσότερο εντυπωσιακή.


Και όταν η ευρωπαική επιτροπή υποψιάζεται σπεύδει και τιμωρεί, όπως υπαγορεύει η νέα πολιτική στροφή της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο.

Μπορεί να είναι κι έτσι με τον Rajoy, μπορεί όμως να είναι κι αλλιώς. Μετά μάλιστα την μεγάλη έκταση που είχε πάρει η υπόθεση «Greek Statistics» τα τελευταία χρόνια και το ξεμπρόστιασμα της Ελλάδας διεθνώς, λίγο δύσκολα μια κυβέρνηση στο ξεκίνημά της θα τόλμαγε να παίξει μ’ αυτά τα θερμά εργαλεία.

Η μαγειρική ala Espana έχει αντιθέτως πολλές ομοιότητες με την πρόσφατη υπόθεση Γεωργαντά, και τα «Γεωργίου Statistics», παρά με τα προηγηθέντα «Greek Statistics». Η υποβοηθούμενη από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ διόγκωση των ελλειμμάτων, ή η δυσφήμηση της αξιοπιστίας αυτών, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως πρόσχημα για την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών.

Στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα ήταν η αυστηροποίηση των μέτρων λιτότητας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην Ισπανία οσονούπω. Ήδη η νέα κυβέρνηση έχει αποτύχει κατά πολύ, να πιάσει τους στόχους που είχε υποσχεθεί ότι θα πιάσει, και μια δυσφήμηση αυτής στο εξωτερικό, μπορεί να την αποδυναμώσει και να την κάνει περισσότερο υποτακτική στα περί λιτότητας κελεύσματα της ΕΕ.

Όπως έχουμε γράψει εδώ πολλές φορές, η Στατιστική δεν είναι παρά ένα πολιτικό εργαλείο και τίποτε περισσότερο. Και η ΕΕ φαίνεται να έχει μάθει να το χρησιμοποιεί πλέον πολύ αποτελεσματικά, δηλαδή απροκάλυπτα μαφιόζικα και εκβιαστικά.

cynical

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου