Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

«Μαύρη» Δεύτερα στην Οδό Αθηνών Η κρατικοποίηση των τραπεζών διαλύει το χρηματιστήριο

Μαύρη Δευτέρα ξημέρωσε στην Αθήνα  με μια λύση η οποία θα ανακοινωθεί από  το δίδυμο Γερμανία – Γαλλία. Το όποιο σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει «κούρεμα» για τα ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στην κατοχή τους, έτσι σήμερα η πτώση των μετοχών τους άρχισε με μια γερή βουτιά. Στις 717 μονάδες ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,63%, ενώ νωρίτερα έχανε πάνω από 5%.


Όπως φαίνεται από τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, οι τράπεζες οδεύουν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. 

Στα 1,90 ευρώ η Εθνική σημειώνει απώλειες 12%. Βουτιά 17% για την Alpha Bank. Κατάρρευση για την Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 30%. Πτώση 18% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και 15% για την Eurobank. Ρευστοποιήσεις στην μετοχή του ΟΠΑΠ με πτώση 4%.  

Το «κούρεμα» κάνει κρατικές τις τράπεζες
Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, ένα haircut της τάξεως του 50% για τις ελληνικές τράπεζες αντιστοιχεί σε περίπου 30 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να  καλύψουν τις ζημιές, ώστε να διατηρηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στις παρούσες συνθήκες, ούτε ως αστείο δεν μπορεί να περιμένει κανείς πως η αγορά μπορεί να σηκώσει τόσο γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου. Συνεπώς, η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ισοδυναμεί με κρατικοποίηση των τραπεζών που θα προσφύγουν, δεδομένου ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα γίνει μέσω έκδοσης κοινών (και όχι προνομιούχων όπως στο προηγούμενο πακέτο) μετοχών οι οποίες θα ανήκουν στο κράτος.

Πρόκειται περίπου για το μοντέλο που ακολουθήθηκε εξ αρχής για τις ιρλανδικές τράπεζες, με προοπτική, σε βάθος 2ετίας – 3ετίας το κράτος να μπορέσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι κινδυνεύουν να χάσουν τις τράπεζές τους.

Μια τέτοια εξέλιξη, δεν επηρεάζει ούτε κατ’ ελάχιστον τους καταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη Παρασκευή και στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί, ζητήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, τα κεφάλαια και την πρόοδο του ελέγχου των χαρτοφυλακίων δανείων που διενεργεί η Black Rock στις ελληνικές τράπεζες.  Ανεπίσημες πληροφορίες, κάνουν λόγο και για περαιτέρω συζητήσεις, αναφέροντας ειδικότερα, το θέμα προστασίας των καταθέσεων καθώς και το ζήτημα διασφάλισης του προσωπικού των τραπεζών, παραπέμποντας ευθέως σε συζητήσεις επίσημων πλέον σεναρίων κρατικοποιήσεων.

Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, πως πέραν των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν στην περίπτωση ενός μεγάλου κουρέματος, θα πρέπει να προστεθούν επίσης οι επιπρόσθετες πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες για κάλυψη επισφαλειών στα δανειακά χαρτοφυλάκια, που θα αναδείξει η ολοκλήρωση του ελέγχου της Black Rock και που χρονικά σχεδόν θα συμπέσει με το κούρεμα.

Η προσφυγή στο ΤΧΣ το οποίο είναι προικοδοτημένο με 30 δισ. ευρώ, εγγυάται απολύτως τις καταθέσεις ιδιωτών, δεδομένου ότι οι τράπεζες ουσιαστικά κρατικοποιούνται, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται, έτσι, η κατάρρευσή τους, κάτι που όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ισοδυναμούσε όχι μόνον με συστημικό κίνδυνο αλλά με κραχ απρόβλεπτων συνεπειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου