Για "πύρρειο νίκη" του στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με 153 βουλευτές, και για παρασκηνιακή συμφωνία, που προηγήθηκε, με στόχο μια "αξιοπρεπή έξοδο" του "απρόβλεπτου" Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, κάνουν λόγο τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.
"Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο νέος ηγέτης της χώρας θα είναι μάλλον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που καθησυχάζει τους ηγέτες της ευρωζώνης στο ζήτημα των χειρισμών της κρίσης του χρέους", γράφει o βρετανικός Guardian.
"Οσο περνούν οι ώρες φαίνεται όλο και πιο απίθανο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ οι διαρροές λένε ότι μεταβατικός πρωθυπουργός θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος", μεταδίδει και ο Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτής του BBC.
"Με την ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου πήδηξε ένα εμπόδιο, αλλά έχει μπροστά του αρκετά άλλα. Θα αναζητήσει μια ευρεία συναίνεση για την δανειακή σύμβαση με τις Βρυξέλλες, κάνοντας άνοιγμα στην αντιπολίτευση.
Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Παπανδρέου προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, με την έγκριση από τη βουλή της δανειακής σύμβασης πριν από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις οποίες ελπίζει ακόμη ότι μπορεί να τις κερδίσει. Η μήπως στόχος του είναι να εξασφαλίσει την ψήφιση της συμφωνίας και να αναζητήσει μετά μια αξιοπρεπή έξοδο;
Με την Νέα Δημοκρατία να του ζητάει να παραιτηθεί και να προκηρύξει αμέσως εκλογές, θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Παπανδρέου να αναλάβει τα ηνία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι βαθιά απρόβλεπτος ηγέτης. Οι Ελληνες - και ολόκληρη η Ευρώπη - περιμένουν με αγωνία την επόμενη κίνησή του", καταλήγει ο βρετανός δημοσιογράφος.
"Ο Παπανδρέου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί. Πηγές λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει κερδίσει ήδη στο παρασκήνιο την στήριξη για να ηγηθεί του νέου συνασπισμού. Ο Βενιζέλος θα προκηρύξει εκλογές σε τέσσερις μήνες, αφότου θα έχει εξασφαλιστεί η έκτη δόση και η δανειακή, των 130 δισ. ευρώ. Ισχύει η απειλή για πάγωμα της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ αν η Ελλάδα δεν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου", μεταδίδει το Reuters.
"Αλλά θα σωθεί η Ελλάδα; Φοβάμαι πως όχι. Οι Ευρωπαίοι δεν μας έχουν εμπιστοσύνη πια, θα μας πετάξουν έξω. Ελπίζω να μην επιστρέψουμε στη δραχμή", είπε ένας 48χρονος οδηγός ταξί στον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Αθήνα.
Μιλώντας στο Reuters, ο Μασαμίτσι Αντάτσι, οικονομολόγος στην JP Morgan Securities Japan είπε ότι η κύρια ανησυχία είναι τί θα συμβεί όταν οι διεθνείς πιστωτές επιστρέψουν στην Αθήνα τους ερχόμενους μήνες για να εκτιμήσουν την πρόοδο του σχεδίου λιτότητας και δουν "ότι έχει αποτύχει για άλλη μια φορά... Φυσικά είναι ευχάριστο που η Ελλάδα δεν εξερράγη σήμερα, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα".
Το Associated Press επικαλείται βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τους οποίους μίλησαν οι ανταποκριτές του. "Επιμένουν ότι η προσφορά του Παπανδρέου να φύγει από την πρωθυπουργία είναι ειλικρινής, και απευθύνουν έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά να αναθεωρήσει επειγόντως την θέση του κόμματός του. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αν ο Σαμαράς ήταν πρόθυμος να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα υπέβαλε παραίτηση σήμερα".
"Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί μάλλον του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μετά από συμφωνία που έγινε σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές... O πανταχόθεν βαλλόμενος Παπανδρέου συμφώνησε να κάνει πέρα για να ανοίξει τον δρόμο σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, της οποίας θα ηγηθεί ο επί μακρόν εσωκομματικός του αντίπαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος", γράφει ο Guardian.
"Η δανειακή συμφωνία οδηγείται σε νέο χάος, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε ο Παπανδρέου. Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές απειλούν το χρονοδιάγραμμα και κρατούν όμηρο το ευρώ", εκτιμά ο επίσης βρετανικός The Independent.
"Να βοηθήσουμε κι άλλο την Ελλάδα; Η πλειοψηφία των γάλλων λέει όχι". Με αυτόν τον τίτλο ο γαλλικός Monde δίνει έμφαση στην κούραση των γάλλων φορολογουμένων. "Πλειοψηφία της τάξης του 63% δεν εγκρίνει την αύξηση της γαλλικής οικονομικής βοήθειας, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop".
"Αναζητώντας νέα κυβέρνηση", είναι ο τίτλος της Liberation. "Αλλά ο σχηματισμός της θα είναι δύσκολος, παρά το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ηγεσία της προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την πολιτική και οικονομική κρίση της", εκτιμά η αριστερή εφημερίδα.
"Αν είχε χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου, η κυβέρνησή του θα έπεφτε, θέτοντας σε κίνδυνο την δανειακή σύμβαση και οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη. Οι ασταθείς κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη διάρκεια της εβδομάδας φαίνεται ότι επέτυχαν να αποτρέψουν αυτά τα γεγονότα", εκτιμούν οι New York Times.
το βημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου