Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΧΑ: Βαραίνουν Moody's και ύφεση

<b>ΧΑ: Βαραίνουν Moody's και ύφεση</b>


Σε θετικό έδαφος άνοιξε, σε αρνητικό συνεχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού την ευφορία που προκάλεσε η υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ήρθε να διαδεχθεί η υποβάθμιση του αξιόχρεου έξι χωρών της Ευρωζώνης και η προειδοποίηση για άλλες τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης από τον οίκο Moody's.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους που της έχουν τεθεί εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι πλέον η Ευρώπη και οι αγορές είναι έτοιμες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία για την ύφεση στην Ελλάδα που, το 2011, έσπασε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, αφού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, διαμορφώθηκε στο 6,8% για το σύνολο του έτους.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου η ύφεση ήταν 5% στο δεύτερο 7,3% και στο πρώτο 8%.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες ρευστοποιήσεις ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενες μετά τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,20% στις 824,41 μονάδες, με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη να χάνει 1,62%.
«Υπάρχει κάποια νευρικότητα ενόψει των εγκρίσεων από το Eurogroup της δεύτερης δανειακής σύμβασης και του PSI», σχολίασε η Νατάσα Ρουμαντζή. «Αναμένουμε να κυλήσουν όλα ομαλά αλλά υπάρχει αυτή η αναμονή», συμπλήρωσε.
Στον 20άρη, με θετικό πρόσημο κινούνται Eurobank, Folli Follie, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και Motor Oil. Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι μετοχές της Πειραιώς, του ΤΤ, της Alpha, της Coca Cola και του Μυτιληναίου. Με αρνητικό πρόσημο κινείται και η μετοχή της Jumbo, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του ομίλου για το επτάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2011/2012, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Ιανουάριο 2012, αυξήθηκαν κατά +1,40%.
Η Moody's σε ανακοίνωσή της είπε ότι υποβαθμίζει τις αξιολογήσεις της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, ενώ προειδοποίησε Γαλλία, Βρετανία και Αυστρία ότι υποβάθμισε τις προοπτικές τους σε αρνητικές.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και να ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση του PSI.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης στο Eurogroup να κλείσει την εκκρεμότητα της επιπλέον μείωσης των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ, ώστε να φτάσει τα 3,3 δισ. περικοπών για το 2012.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επικαλείται το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση για την κάλυψη αυτού του ποσού.
Η δημόσια πρόσκληση για τη συμμετοχή των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στην ανταλλαγή αναμένεται έως την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου