Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Τα έθιμα έγιναν συσσίτια, αλλά η «σπέκουλα» συνεχίζεται



Την ώρα που η Μπούντεσταγκ ψήφιζε υπέρ του νέου δανείου προς την Ελλάδα ύψους 130 δις ευρώ και το ΠΑΣΟΚ αποκτούσε και δεύτερο υποψήφιο για την ηγεσία του, οι Έλληνες στέκονταν για άλλη μια φορά στις ουρές για μια λαγάνα και ένα πιάτο φασολάδα.

Έχει πια γίνει έθιμο τα… πατροπαράδοτα έθιμα να μετατρέπονται σε συσσίτια, καθώς το μοντέλο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος αποδεικνύεται όλο και πιο οδυνηρό, αλλά και εντελώς αντιαναπτυξιακό.

Η χώρα εξακολουθεί να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά αν και η ελληνική Βουλή συνεχίζει να ψηφίζει τη μία μετά την άλλη τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.
Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα συγκέντρωσε μεν 496 ψήφους (επί 591 παρόντων σε σύνολο 622) στη γερμανική Βουλή – δεν ψήφισαν οι 76 βουλευτές της Αριστεράς και μεμονωμένοι βουλευτές από τον κυβερνητικό Συνασπισμό – πλην όμως όλοι δεν έκρυψαν τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία του νέου προγράμματος.

Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας ψήφισαν υπέρ του δανείου, χωρίς όμως να λείψουν οι ενστάσεις, ακόμη και από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, σχετικά με το αν θα αποτελέσει και την οριστική λύση του προβλήματος.

Στην ομιλία της, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως κάθε άλλη επιλογή θα ήταν «ανεύθυνη», επαναλαμβάνοντας πως αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήσαν ανυπολόγιστες και προειδοποιώντας πως «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες καταδίκασαν την «αποτυχημένη στρατηγική του Βερολίνου», υποστηρίζοντας πως η Γερμανία φέρεται σήμερα στην Ελλάδα όπως φέρθηκαν οι νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία, την ώρα που η χώρα χρειαζόταν ένα Σχέδιο Μάρσαλ.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα Allgemeine Zeitung του Αννόβερου, αναφέρθηκε ευθέως στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας.

«Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς», ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας ότι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων δεσμεύτηκαν εγγράφως, ώστε αυτό το οποίο αποτελεί τώρα πρόγραμμα να παραμείνει πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Αν ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει τάξη στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια», είπε, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν αναπτυξιακές προοπτικές και πραγματοποιώντας, και αυτός, επίθεση στους «πλούσιους Έλληνες που αποφεύγουν να φορολογηθούν, ενεργώντας έτσι εις βάρος του λαού τους» και οι οποίοι «πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν».

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με τον υπουργό των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να αντιδρά μιλώντας για «σπέκουλα».

«Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια», απάντησε ο Βεστερβέλε, την ώρα που η εφημερίδα Μπιλντ κυκλοφορούσε με τον τίτλο «Δισεκατομμύρια για τους Έλληνες-Stop» και απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές να μην δώσουν τα χρήματα, αποκαλώντας την χθεσινή ημέρα «άλλη μια μέρα πληρωμής προς την Ελλάδα».

Στην εφημερίδα Μπιλντ μίλησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που φθάνει σήμερα στην Αθήνα.

«Μια διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκαύτωμα, για αυτό είναι σκόπιμο να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, προκειμένου, επιπλέον, να σταματήσουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ», είπε, ενώ σχετικά με τα κατά της Γερμανίας σχόλια που ακούγονται στην Ελλάδα είπε πως «οι ευθείες αντιπαραθέσεις τις οποίες βιώνουμε εδώ και λίγους μήνες κάνουν ζημιά σε όλους μας», είναι «το ίδιο απαράδεκτες όπως οι συκοφαντικές και απαξιωτικές δηλώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες στην Γερμανία».

Για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ», ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ. Όπως υποστηρίζει, «ενδεχόμενη χρεοκοπία θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ανασφάλεια και η σημερινή πολιτική είναι η λιγότερο ριψοκίνδυνη».

Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει υψηλός ακόμη και μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους της 21ης Φεβρουαρίου.

«Η ανακοίνωση της 21ης Φεβρουαρίου για τη στήριξη της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει αυξημένος, ακόμη και μετά την υλοποίηση της ανταλλαγής (ομολόγων)», αναφέρεται σε εβδομαδιαίο σημείωμα της αναλύτριας Σάρα Κάρλσον, που εκτιμά ότι το βάρος του ελληνικού χρέους «θα παραμείνει σημαντικό για πολλά χρόνια» και η χώρα «δεν θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές και μετά το τέλος του δευτέρου προγράμματος βοήθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου