Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αποχαιρέτα την λοιπόν την Ελλάδα που ήξερες


Αφού έγιναν δεκτές όλες οι απαιτήσεις της τρόικας, ξεκλειδώνει το νέο δάνειο και το κούρεμα των ομολόγων στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, παρουσία όμως και του Λ. Παπαδήμου ο οποίος φαίνεται ότι αναλαμβάνει τη δουλειά του Ευ.Βενιζέλου.

Όπως όλα δείχνουν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Βενιζέλος θα παραιτηθεί και θα πάει να… σώσει το ΠΑΣΟΚ. Και δεν αποκλείεται να μην υπάρξει αντικατάσταση και ο κ. Παπαδήμος να αναλάβει τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν είναι και πολλές.

Ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα θα...
έχουν τελειώσει τα πάντα, οι εφαρμοστικοί νόμοι για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για τις δαπάνες στα φάρμακα και στην άμυνα και τα ειδικά μισθολόγια, θα ψηφιστούν τάχιστα από τη Βουλή. Για να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι, μας ζητούν να υπογράψουμε μέσα σε 10 μέρες 79 υπουργικές αποφάσεις ενώ τη Δευτέρα με κατ’ επείγον νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, κόβονται μισθοί και συντάξεις.

Έτσι, ο πρωθυπουργός πέταξε το απόγευμα της Κυριακής για τις Βρυξέλλες προκειμένου, όπως πιστεύει, να καρπωθεί και ο ίδιος την «επιτυχία» της συμφωνίας. Διότι δεν υπάρχει άλλος λόγος παρά η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας. Να βγει δηλαδή ο πρωθυπουργός και να πει ότι τα κατάφερε. Άσχετα αν θα γελάει όλος ο κόσμος με αυτά που θα ακούει.

Διότι σκεφτείτε να πει ο κ. Παπαδήμος με τον Βενιζέλο δίπλα του ότι με τη συμφωνία αυτή έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Θα γίνει επιθεώρηση στα καλοκαιρινά θέατρα.

Στο Γιούρογκρουπ, πάντως, θα πρέπει να λυθούν ορισμένα θέματα τεχνικού χαρακτήρα αλλά πολύ σημαντικά. Όπως π.χ. τι και πώς θα γίνει με τον ειδικό λογαριασμό.

Επίσης, με ποιο τρόπο θα μας «φορέσει» η τρόικα τους επιτρόπους στα υπουργεία. Ψάχνουν να βρουν ένα τρόπο να ονομάσουν τους γκαουλάιτερ. Γι’ αυτό σας λέμε παραπάνω ότι θα πέσει γέλιο με την «επιτυχία» που έσπευσε στις Βρυξέλλες να καρπωθεί ο πρωθυπουργός.

Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε να φαίνεται από το Σάββατο όταν οι Γερμανοί έριξαν τους τόνους και ο Σόιμπλε φαίνεται ότι πήρε τα ηρεμιστικά του. Ακόμη και ο κέρβερος της Αυστρίας, η υπουργός Οικονομικών, Μ. Φέκτερ είπε ότι θα κλείσει η συμφωνία αλλά… « θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πολλά, πάρα πολλά χρήματα», είπε η Φέκτερ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους στο εξωτερικό για τα προβλήματά της και να εργάζεται σκληρότερα ώστε να μπορέσει να εξέλθει από την κατάσταση της οικονομικής καταστροφής στην οποία έχει περιέλθει» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντινγκ. «Εύχομαι οι Έλληνες να επικεντρωθούν στο να ξαναχτίσουν το κράτος τους από το να κατηγορούν αποδιοπομπαίους τράγους εκτός Ελλάδος για τη δεινή τους κατάσταση», είπε η Ρέντινγκ, και κατέληξε: «Η αλληλεγγύη δεν είναι δωρεάν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει αυτήν τη βοήθεια».

Το συμπέρασμα είναι ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από σήμερα. Υπογράφουμε, παίρνουν το πακέτο αλλά ξεχνάμε την έννοια του κοινωνικού κράτους. Στο ίδιο τσουβάλι όλοι θα πληρώνουμε για την υπόλοιπη ζωή μας ενώ θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας απίστευτα χρέη. Και ίσως, δεν έχουμε καθαρίσει ακόμη. Η χρεοκοπία θα υπάρχει πάντα κάπου στην άκρη και θα έχει τη μορφή της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Οι ξένοι δηλαδή θα παίρνουν τις δόσεις τους κανονικά και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν και να πεινάσουν.

Ξεχνάμε ακόμη και την ανεξαρτησία μας ως χώρα. Οι επίτροποι έρχονται κι επισήμως με τον Ράιχενμπαχ να παίζει το ρόλο του υπερυπουργού.

Αποχαιρέτα την λοιπόν την Ελλάδα που ήξερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου