Δ. Μανιφαβα
Με δώδεκα χιλιάδες επιχειρήσεις λιγότερες αναμένεται να λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2012, καθώς πολλές είναι αυτές, εμπορικές και μεταποιητικές, που μετά το πέρας των χειμερινών εκπτώσεων και αφού έχουν προσπαθήσει να ξεπουλήσουν όσα μπορούν από τα προϊόντα τους θα βάλουν οριστικά «λουκέτο». Συνολικά μέσα στο 2012 και σύμφωνα με
τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αναμένεται ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους 61.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ο παραπάνω αριθμός πρόκειται για εκτίμηση καθαρής μείωσης, δηλαδή με συνυπολογισμό και των επιχειρήσεων που πιθανώς θα ανοίξουν), γεγονός που θα προκαλέσει την απώλεια 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας μέσα στο 2012. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Marc.
Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι περίπου 380.000 επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς στην ερώτηση για το κατά πόσο πιθανό θεωρούν το ενδεχόμενο η επιχείρησή τους να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας το επόμενο διάστημα σε βαθμό που να κινδυνεύει να κλείσει το 51,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ ή αρκετά πιθανό, τότε οι επισφαλείς θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 240.000 συμπεριλαμβανομένων σε αυτές και των εργοδοτών. Ηδη συνολικά το 2011 εκτιμάται ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάθηκαν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας.
Εκτός από ανεργία, η κρίση έχει επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το 53,3% των επιχειρηματιών δεν κατέβαλε εγκαίρως μέσα στο τελευταίο εξάμηνο τους μισθούς των εργαζομένων, το 37,4% έχει προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή ημερών εργασίας των εργαζομένων, ενώ το 28,6% μείωσε τις αποδοχές των υπαλλήλων. Ακόμη και όσοι δεν έχουν μειώσει τους μισθούς του προσωπικού τους, θα το πράξουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, καθώς το 70,6% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο περικοπής των αποδοχών.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά απειλεί τόσο τα κρατικά έσοδα αλλά και υγιείς επιχειρήσεις. Μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία, δημόσια ταμεία, ΔΕΚΟ και προμηθευτές.
Επιπλέον, αν και το ποσοστό των επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν επιταγές έχει μειωθεί σημαντικά, από 63% τον Ιούλιο του 2009 σε 39,5% τον Ιανουάριο του 2012, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών με το 38,8% να δηλώνει ότι έχει στα χέρια του τέτοιες. Μάλιστα, το 27,9% των επιχειρηματιών που έχουν ακάλυπτες επιταγές, δεν πήγαν να τις σφραγίσουν.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου