Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Χτύπημα κατά παραγγελία; Οι επίμονες ερωτήσεις των ληστών στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας




- Οι δύο κουκουλοφόροι έκλεψαν χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και αγαλματίδια του μουσείου
- Ακινητοποίησαν τη φύλακα, την έδεσαν, την φίμωσαν και προχώρησαν στα ενδότερα
- Διαβάστε ποιες ήταν οι επίμονες ερωτήσεις και τι έψαχναν οι δράστες
- Η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου, προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού

Όλα έγιναν στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, στις 07.30. Οι δράστες, που όπως φαίνεται είχαν στήσει καρτέρι, περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να χτυπήσουν. Έτσι άφησαν τη φύλακα να απενεργοποιήσει τον συναγερμό και μόλις αυτό έγινε, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Την πλησίασαν έβγαλαν όπλα και την ακινητοποίησαν. Άρχισαν να την ρωτούν για το πού βρίσκονταν τα πολύτιμα χρυσά στεφάνια, αλλά και μια συλλογή γραμματοσήμων. Εκείνη δεν τους έδωσε την πληροφορία που ήθελαν. Την έδεσαν, την φίμωσαν και προχώρησαν στο εσωτερικό του μουσείου. Οι δύο δράστες άρχισαν να σπάνε με σφυρί προθήκες και να αφαιρούν αγαλματίδια και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανεκτίμητης αξίας.

Οι δράστες πήραν ακόμη αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, η καταγραφή και αποτύπωση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για να εντοπίσουν τους ληστές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φορούσαν κουκούλες για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κατάφεραν να απομακρυνθούν πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία. Βούτηξαν 65 από τα 460 εκθέματα του μουσείου.


Όλα αυτά σχεδόν ένα μήνα μετά τη μεγάλη κλοπή στην εθνική πινακοθήκη. Η είδηση προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου και πλέον αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή, από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αυτή την ώρα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες της κλοπής, για να αξιολογήσει εάν θα μεταβεί και ο ίδιος στο σημείο τις επόμενες ώρες


Όπως δήλωσε στο NewsIt ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς ''είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση, αυτή τη στιγμή οι υπάλληλοι της Ζ'εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτητων κάνουν καταμέτρηση. Δεν μας τιμά αυτό που έγινε. Οι κάτοικοι όχι μόνο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και όλου του νομού Ηλείας, είναι πιο φτωχοί''.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ.Ευθύμιος Κοτζιάς...


Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ.

Τα αρχαία έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό.


Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τη μεγάλη κεντρική αίθουσα, τον προθάλαμο και έντεκα μικρές αίθουσες. Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου