Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπράγμάτευση Ευάγγ. Βενιζέλος: «Παίζετε με τη φωτιά» - Αλ. Τσίπρας: «Είστε ο φυσικός αυτουργός»


Σφοδρή αντιπαράθεση  κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπράγμάτευση
Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑΛ. Τσίπρα

 
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με φόντο τις δραματικές διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, εκτυλίχθηκε στην Βουλή μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αμφισβήτησε την νομιμοποίηση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και των τριών κομμάτων που τον στηρίζουν «να λάβουν πολιτικές αποφάσεις στο όνομα όλων μας, που θα αφορούν και θα δεσμεύουν τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες», όπως είπε. «Ναι, είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η πολιτική, αλλά η μη εφαρμογή της θα είναι πολύ πιο δυσάρεστη», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι η οδός της χρεοκοπίας «θα έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση».

«Δεν παίζουμε με την φωτιά και με την μοίρα ενός λαού, όμως αυτό που μπορεί να ζήσουμε και θέλουμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι «όποιος παίζει δημαγωγικά, εκθέτει τον ελληνικό λαό σε θανάσιμο κίνδυνο». «Δεν παίζουμε πολιτικό θέατρο εδώ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επιχείρησε εμμέσως να προσδώσει ένα «άρωμα ‘89» με αφορμή τις βολές που δέχθηκε από τον κ. Τσίπρα, που τον χαρακτήρισε «φυσικό αυτουργό της τραγωδίας στην οποία έχετε βυθίσει τη χώρα». Μάλιστα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερθείς στις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, για τις οποίες κατέθεσε προσφάτως στους οικονομικούς εισαγγελείς, είπε ότι «θα είναι πλούσιο υλικό για αυτούς».

«Άρωμα ‘89»
«Αν συνεχίσει η Αριστερά να φλερτάρει με την τεχνική έννοια της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, θα επαναλάβει ένα ολίσθημα…», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, παραπέμποντας στο «βρώμικο ‘89», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν γίνονται έτσι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις». «Προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο την Δικαιοσύνη», είπε στον κ. Τσίπρα. Ενώ τον κατηγόρησε ότι ζητάει εκλογές επειγόντως και καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, χωρίς ωστόσο να λέει ευθαρσώς ότι η δική του πρόταση του «θα έχει ως συνέπεια να βγούμε από το ευρώ, οδηγώντας μας σε εξαθλίωση». «Αυτά είναι τα τραγικά διλήμματα. Σε αυτά θα κληθούν να απαντήσουν όλοι;», διερωτήθηκε, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι οι απόψεις περί εξόδου από το ευρώ οδηγούν στο «να αγοραστεί φθηνά η χώρα από αυτούς που έβγαλα τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας ως όργανο παραπλάνησης και εσάς -όχι συνειδητά πιστεύω».

Τσίπρας: «Σταματήστε να εκβιάζετε»

«Έξι φορές μας ''σώσατε'', έξι φορές μας οδηγήσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «δεν μιλήσαμε εμείς για άμεση παύση πληρωμών, αλλά εσείς μας οδηγείτε στην παύση πληρωμών και είστε υπεύθυνος». «Χρεοκοπία είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα», τόνισε ο κ. επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται: «Αποδεχθήκατε ό,τι σας είπε ο κ. Νταλάρα. Την μεταφορά στο Αγγλικό Δίκαιο την δώσατε από τον Αύγουστο μόνοι σας. Λέτε συνεχώς με δραματικό τόνο ότι στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ο άνεργος. Υπαλληλίσκοι δευτεροκλασάτοι βρίσκονται στην αίθουσα και εσείς που είστε έτοιμοι να δώσετε τα πάντα». Μάλιστα «προκάλεσε» τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει μια από τις επιτυχίες των διαπραγματεύσεων: «Πείτε μας συμβολική επιτυχία σας, κάτι που δεν δεχθήκατε -και μην μου πείτε για τον επίτροπο, διότι είναι ντροπή που δεν διακόψατε κάθε διαπραγμάτευση τότε», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Σταματήστε να εκβιάζετε τον ελληνικό λαό. Και σας λέμε: μην πάρετε αυτά τα λεφτά (σ.σ. του νέου δανείου), διότι ούτε σεντς δεν θα πάει στην πραγματική οικονομία, αλλά για τόκους και χρεολύσια». «Να λείπει το βύσσινο, καιρός είναι να πείτε και κανένα ''όχι''», κατέληξε.

Εκλογές
Η αντιπαράθεση «ακούμπησε» και τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον κ. Βενιζέλο ότι «κανείς δεν σας δίνει το δικαίωμα να υπογράψετε εν ονόματι όλων των ελλήνων». «Πιστεύετε ότι αν αντικατασταθεί ο ηθικός αυτουργός από τον φυσικό αυτουργό θα αλλάξει η κατάσταση για την χώρα;», τον ρώτησε υπαινισσόμενος την διαδοχή στο ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας: «Όχι στο όνομά μας. Διακόψτε αυτή την διαπραγμάτευση παρωδία. Πηγαίνετε σε εκλογές. Και αφού δεν μπορείτε να περιφρουρήσετε τα δικαιώματα του λαού εσείς, αφήστε τον λαό να τα περιφρουρήσει βάζοντας εκείνος τις ''κόκκινες γραμμές''».

Βενιζέλος: «Παίζετε με τη φωτιά»

«Με αποκαλείτε φυσικό αυτουργό της προσπάθειας που έγινε τους τελευταίους έξι μήνες με διαμορφωμένη μια κατάσταση για να σταθεί η χώρα ζωντανή;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ απαντώντας στα περί εκλογών που έθεσε ο κ. Τσίπρας, του είπε: «Θέλετε εκλογές και το διάστημα μεταξύ των εκλογών και του σχηματισμού κυβέρνησης θα πάτε να διαπραγματευτείτε με ποιους; Με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί για να κάνουν τι; Να δώσουν στην Ελλάδα αυτά που δεν δίνουν τώρα;». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνη και αλόγιστη πολιτική», τα περί εξόδου από το ευρώ, υπογραμμίζοντας: «Δεν παίζουμε με τη φωτιά όταν διαχειριζόμαστε την τύχη ενός λαού. Ναι, είναι δραματικό να αναγκάζεσαι να κόβεις συντάξεις και μισθούς, όμως αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται». Πρόσθεσε δε ότι «δεν παίζουμε τα εκλογικά μας πρόσωπα και σταδιοδρομίες πολιτικών προσώπων εδώ», επισημαίνοντας στον κ. Τσίπρα ότι «έχετε βρει το εύκολο θύμα, το ΠαΣοΚ που έχει υποστεί μια κατεδάφιση, διότι αναγκάστηκε να κάνει το εθνικό του καθήκον». Μάλιστα χαρακτήρισε «ηρωϊκή» την Κ.Ο. του κόμματός του για όσα έχει ψηφίσει μέχρι τώρα, ενώ κατέληξε: «Παίζετε με την καταστροφή της χώρας και πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέρονται που περιμένουν να παίξουν το παιχνίδι τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου