Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δημόσιο: Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων σπιτιών ακόμα και για ληξιπρόθεσμες οφειλές 300 ευρώ



Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων ακόμα και γιαληξιπρόθεσμα χρέη 300 ευρώ, στέλνει σε περίπου 900.000 φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους και τα πρώτα στοιχεία για το Μάιο δείχνουν νέα βουτιά της τάξεως του 15%-20%.
Με τα ραβασάκια που αποστέλλονται δεν γίνονται διακρίσεις σε μεγαλοοφειλέτες και«μικρούς».
Υπολογίζεται ότι...
πάνω από 900.000 φορολογούμενοι έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 45 δισ. ευρώ, παρά την εν ισχύ ρύθμιση με μίνι δόσεις 100 ευρώ και περίοδο εξόφλησης που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμα και τα 5 χρόνια.
Για τη ρύθμιση ισχύει πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα, καθώς όσοι έχουν υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαϊου, αν και δεν αποκλείεται νέα παράταση της ρύθμισης.
Όσοι δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μεταξύ αυτών είναι οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων.
Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1.000 ευρώ γλιτώνουν από τις κατασχέσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο προκειμένου για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο νόμος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Αντίθετα, για κατασχέσεις επί καταθέσεων δεν υπάρχει κανέναν όριο «προστασίας»,γεγονός που σημαίνει ότι οι ΔΟΥ μπορούν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακόμα κι αν ο τραπεζικός λογαριασμός περιέχει μικροποσά λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων ευρώ.
Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, η κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
Προβλέπεται επίσης κατάσχεση ακινήτων αλλά και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.
Τέλος, ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. [www.isotimia.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου