Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

GREXIT: Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΠΟΥ «ΣΑΡΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


GREXIT: Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΠΟΥ «ΣΑΡΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα και η “Grexit”, η έξοδος της χώρας από το ευρώ, να θεωρείται περίπου βέβαιη από τους περισσότερους αναλυτές λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Ξεκινάμε από το πρακτορείο Ρόιτερς που χτες μετέδιδε ότι πολλές τράπεζες καταστρώνουν ήδη σχέδια για να αντιμετωπίσουν την επιστροφή της δραχμής. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τράπεζες φυλάνε τα ρούχα τους, για να έχουν τα μισά και γι’ αυτό το λόγο διεξάγουν ήδη ασκήσεις επί χάρτου για παν ενδεχόμενο.

Σε ίδιο μήκος κύματος, αλλά με πολύ μελανότερα χρώματα, και η ιταλική Ρεπούμπλικα που σκιαγραφεί την grexit με χρώματα Αποκάλυψης. Όπως γράφει η εφημερίδα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι ένας πανευρωπαϊκός Αρμαγεδδώνας που θα κάνει το Μνημόνιο να μοιάζει με περιπατο! Κι αυτό γιατί, αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, οι πολίτες των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης -και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων- θα επιβαρυνθούν με 11.000 ευρώ. Στην Ελλάδα, γράφει η ιταλική εφημερίδα τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα: πληθωρισμός στο 20%, υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 70%, και μείωση του ΑΕΠ κατά 25%…

Πηγαίνοντας βορειότερα, οι γερμανοί φίλοι μας φαίνεται κι εκείνοι να θεωρούν πολύ πιθανή την έξοδο από το ευρώ, αν και δεν το θεωρούν Αρμαγεδδώνα. Γι’ αυτό, το πολυσέλιδο αφιέρωμα του σημερινού «Σπίγκελ», με τον… νοσταλγικό τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» αναφέρεται στο σχέδιο που καταστρώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της κρίσης που θα επιφέρει μια “grexit” (ελληνική έξοδος). Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή αλλά συνεχίσει να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες 10 χώρες της ΕΕ που διατηρούν τα εθνικά τους νομίσματα.

Πέρα από τη Μάγχη, οι βρετανικοί «Τάιμς» δεν παίζουν πια στοιχήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όχι η ίδια η εφημερίδα, αλλά τα γραφεία στοιχημάτων της γηραιάς αλβιόνας που -όπως γράφει το άρθρο- έχουν σταματήσει να δέχονται στοιχήματα για την grexit, ίσως γιατί την θεωρούν πια δεδομένη.

Αντίστοιχο άρθρο φιλοξενούν και οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» που γράφουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης συζητούν πια ανοικτά την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν σφόδρα για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης…

Τέλος, πιο απαισιόδοξος από όλους εμφανίζεται σε χτεσινό άρθρο του ο «Γκάρντιαν» που σχολιάζει πως δύο χρόνια πριν, ήταν αδιανόητο να εγκαταλείψει μία χώρα το ευρώ. Μετά όμως τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά, αναφέρει η εφημερίδα, και παρουσιάζει τα εφιαλτικά πέντε στάδια της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: πρώτα η εκλογική παραλυσία, μετά η στάση πληρωμών, ύστερα η επιστροφή στη δραχμή και η καταστροφή του τραπεζικού τομέα, και στη συνέχεια ένα μαζικό κύμα εξόδου από την χώρα και η μετάδοση της κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Πηγή: GREXIT: Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΠΟΥ «ΣΑΡΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - RAMNOUSIA

1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ χαρα περναγαμε με τις δραχμες μας. τα μεγαλεια του Σημιτη και των αλλων δοσιλογων μας εφτασαν εδω , διχως παρον,μελλον, μισθους,συνταξη,δουλεια ελπιδα. ρε υπαρχει χωρα διχως Εθνικο νομισμα? χιλιες φορες δραχμη στην τσεπη και οχι αλλο ΕΥΡΩ που ουτε βρισκεται αλλα ουτε κρατιεται στην τσεπη απο την ακριβεια ,τους φορους,τουςληστες,τους ζητιανους.

    στο κατω κατω τι θα παθουμε? ο γεναιος πεθαινει μια φορα.ο δειλος καθε μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή