Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κατασχέσεις ακινήτων, Ι.Χ. και ενοικίων για χρέη στο Δημόσιο


Κατασχέσεις ακινήτων, Ι.Χ. και ενοικίων για χρέη στο Δημόσιο
Με κατασχέσεις ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και ενοικίων απειλούνται χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.
Οι εφορίες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση εξόφληση των οφειλομένων.
Σε λίστα που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς τις εφορίες
όλης της χώρας περιλαμβάνονται ονόματα οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι:
-κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας
-έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού
-κάθε μήνα εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα
-επέδειξαν αμέλεια στην εξόφληση φόρων και οφειλών προς το Δημόσιο τους τελευταίους 17 μήνες
-μετέχουν σε δικηγορικές εταιρίες ή ασκούν ατομικά το επάγγελμα του δικηγόρου.
Αφόρητες πιέσεις
Με εντολή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Ζανιά, τα Τμήματα Δικαστικού και Είσπραξης Εσόδων των Εφοριών, που ήδη διαθέτουν τις συγκεκριμένες λίστες, καλούνται να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις προς τις συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, ώστε να προσέλθουν άμεσα για την εξόφληση των οφειλών τους είτε εφάπαξ είτε και σε δόσεις.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι εφορίες θα αποστείλουν στους οφειλέτες ειδοποιητήρια, με τα οποία θα τους καλούν να διευθετήσουν τα χρέη τους μέσα σε ολιγοήμερες προθεσμίες. Ειδάλλως, θα τους προειδοποιούν ότι θα κινηθούν εις βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα και με όσα προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι οφειλέτες που δεν θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαδικασίες κατάσχεσης.
Στόχος τα 400 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Ζανιά, οι εφορίες θα πρέπει να εισπράξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο υπουργός, θέλοντας να δείξει στους εφόρους το επείγον της διαδικασίας τους είπε: «αν θέλετε να πληρωθείτε, εισπράξτε».
Σαφάρι ελέγχων
Επίσης, το υπουργείο έδωσε εντολές για ελέγχους-εξπρές ώστε να εντοπιστούν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ και δεν έχουν αποδώσει τους φόρους στο Δημόσιο.
Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται εξ αποστάσεως. Στους μη συνεπείς οφειλέτες, αρχικά θα στέλνονται μηνύματα μέσω e-mail και sms. Εφόσον δεν ανταποκρίνονται, θα βεβαιώνονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα, βάσει του μέσου όρου των φορολογητέων συναλλαγών που δηλώθηκαν στις 3 προηγούμενες φορολογικές περιόδους.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου