Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Λογισμικό «κατάσκοπος» βρέθηκε σε εκατομμύρια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα


Ο Τρέβορ Έκχαρτ, ένας νεαρός Αμερικανός προγραμματιστής καταγγέλλει ότι υπάρχει εγκατεστημένο σε εκατομμύρια smartphone λογισμικό που υποκλέπτει πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο του χρήστη. Για το θέμα μίλησε στο koutipandoras.gr ο Γιάννης Δοξαράς προγραμματιστής που γράφει «κώδικα» για κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς.

Πρόκειται για την εφαρμογή Carrier IQ -της ομώνυμης εταιρείας που τρέχει σε λειτουργικό σύστημα Android της Google, σε τηλέφωνα Nokia και Blackberry, καθώς επίσης και σε υπολογιστές tablet.
Η εταιρεία αρνείται ότι το λογισμικό της κατασκοπεύει τους χρήστες των συσκευών και υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα «διαγνωστικό εργαλείο» που εντοπίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις τηλεφωνικές κλήσεις όπως όταν δεν παραδίδονται γραπτά μηνύματα (SMS) από το χρήστη.
Ο Έκχαρτ υποστηρίζει με βίντεο που έχει αναρτήσει στο youtube ότι το επίμαχο λογισμικό (που είναι καλά κρυμμένο στον «πυρήνα» του λειτουργικού συστήματος κάθε συσκευής), καταγράφει τι πληκτρολογεί ο χρήστης στο κινητό του, όταν γράφει μηνύματα ή καλεί άλλους αριθμούς, αποθηκεύει τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται στο διαδίκτυο μέσω τηλεφώνου και εντοπίζει τη γεωγραφική θέση του κινητού και στέλνει όλα τα δεδομένα πίσω στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Η εταιρεία Carrier IQ, σύμφωνα με το BBC, έστειλε εξώδικο στον Έκχαρτ με το οποίο ζητούσε από τον προγραμματιστή να αφαιρέσει τις πληροφορίες για το λογισμικό από την ιστοσελίδα του αλλά στην διαμάχη παρενέβη η οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα Electronic Frontier Foundation δηλώνοντας ότι θα εκπροσωπήσει νομικά τον κ. Έκχαρτ με αποτέλεσμα η εταιρεία Carrier IQ να υποχωρήσει και να ζητήσει συγνώμη από τον προγραμματιστή.
Ο Γιάννης Δοξαράς, κορυφαίος προγραμματιστής στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη πείρα στην εξέλιξη λογισμικού για κινητά τηλέφωνα μίλησε στο koutipandoras.gr
Ο κ. Δοξαράς τόνισε ότι η εξέλιξη λογισμικού για κινητά τηλέφωνα δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να «παρακολουθούν» τις ψηφιακές κινήσεις των χρηστών κινητών τηλεφώνων. «Θεωρητικά η δυνατότητα καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων που εκπέμπουν τα κινητά μας τηλέφωνα υπάρχει αλλά όπως και στην γνωστή υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα χρειάζεται κάποιος να ενεργοποιήσει μια τέτοια εφαρμογή και να παρακάμψει τα ισχυρά συστήματα ασφαλείας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας»
Ο Γιάννης Δοξαράς είναι καθησυχαστικός μεν αλλά μας παροτρύνει να προσέχουμε τι προγράμματα εγκαθιστούμε στα «έξυπνα» τηλέφωνα μας. «Ένας ενημερωμένος χρήστης κινητού που κάνει update και προσέχει τι προγράμματα εγκαθιστά στο κινητό του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Το πρόβλημα προκύπτει για τους χρήστες με μικρότερη πείρα που μπορεί παρά τη θέληση τους να εγκαταστήσουν στο κινητό τους ένα πρόγραμμα που να μεταδίδει πληροφορίες στον πάροχο, όπως η γεωγραφική θέση του χρήστη.»
Η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα στα κινητά τηλέφωνα να επεξεργάζονται μεγάλο αριθμό δεδομένων, να τρέχουν παράλληλα στο background πολλές εφαρμογές και το πιο σημαντικό να κάνουν broadcasting (να εκπέμπουν) κάποιες από αυτές τις πληροφορίες στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
Ο κ. Δοξαράς μας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή της Carrier IQ δεν υπάρχει εγκατεστημένη στα ελληνικά smartphone μπορεί όμως κάποιος να την κατεβάσει από το διαδίκτυο. «Αν το επίμαχο λογισμικό της Carrier IQ είναι προεγκατεστημένο σε ένα κινητό τηλέφωνο αυτό συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη καταγγελία έχει βάση, δηλαδή το επίμαχο λογισμικό έχει τις δυνατότητες που του αποδίδονται στην καταγραφή δεδομένων, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι προεγκατεστημένο στα κινητά τηλέφωνα των ΗΠΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου