Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Το Σύνταγμα επιβάλλει κυβέρνηση με 151 ψήφους, κ. Βενιζέλο!


Ζούμε όλοι σε ένα συλλογικό μύθο που μας δημιούργησε ο «πολύς» συνταγματολόγος Ε. Βενιζέλος: ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση με 120 ψήφους.
Η πραγματικότητα είναι ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει αυτή την δυνατότητα για μία κυβέρνηση που προκύπτει αμέσως μετά τις εκλογές! Αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται 151 ψήφους, δηλαδή την δεδηλωμένη (αυτό προβλέπει το άρθρο 84). Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να υπάρξει με 120 ψήφους και με ψήφο ανοχής είναι η κυβέρνηση που γίνεται μέσα σε μία κοινοβουλευτική περίοδο. Για παράδειγμα το 2009 η κυβέρνηση του ΓΑΠ ήθελε 151 ψήφους από την Βουλή, αλλά η κυβέρνηση
Παπαδήμου μπορούσε και με 120.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο πλέον δυναμικός μαχητής της άποψης ότι χρειάζονται πάντα 151 ψήφοι (αρχή δεδηλωμένης) ήταν ο Δημήτρης Τσάτσος, μαθητής του οποίου υπήρξε ο Ε. Βενιζέλος. Τώρα για τις μικροκομματικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ ο μαθητής «άδειασε» τον δάσκαλο και μέντορά του…
Το ερώτημα είναι γιατί τόσες μέρες το ΠΑΣΟΚ με τον συνταγματολόγο πρόεδρο άφησε τη χώρα να κυνηγά χίμαιρες με τις διάφορες κυβερνήσεις συνεργασίας που δεν μπορούν να συγκροτηθούν. Επειδή ο Βενιζέλος θέλει να εκδικηθεί τον λαό, που τον τιμώρησε;

Ιδού τι λέει το άρθρο 84 του Συντάγματος.
‘Αρθρο 84: (Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης)
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ’  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου