Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ενιαίο κόμμα και πάει για το μπόνους των 50 εδρών

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ενιαίο κόμμα και πάει για το bonus των 50 εδρών

Σχέδιο δράσης με απώτερο στόχο την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη έχει στα χέρια του το επιτελείο του κόμματος στην οδό Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους πράσινους και Κοινωνική Συμφωνία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Η δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου αριστερών δυνάμεων. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε στις πρώτες δηλώσεις του την Κυριακή των εκλογών μιλώντας για επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Για το λόγο αυτό άλλωστε ξεκινά διερευνητικές επαφές με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, τους Οικολόγους Πράσινους και την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, «σνομπάροντας» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στόχος είναι η ένταξη των παραπάνω κομμάτων σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ηδη o Φώτης Κουβέλης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση Τσίπρα.
  • Στη συνέχεια, στόχος της Κουμουνδούρου είναι να απευθυνθεί στο εκλογοδικείο και να ανακοινώσει επισήμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται πλέον σε ενιαίο κόμμα, από συνασπισμός δυνάμεων. Ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μόρφωμα που αποτελείται από συνιστώσες (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΑΚΟΑ, ΔΕΑ κ.λπ.) οι οποίες είναι κόμματα αναγνωρισμένα από τον Αρειο Πάγο και εσωκομματικές τάσεις («Κοκκινοπράσινο Δίκτυο κ.α.).
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές έρθει πρώτο κόμμα. Ως γνωστόν ο εκλογικός νόμος απαγορεύει να δοθεί το μπόνους σε συνασπισμό κομμάτων.
Υπενθυμίζεται πως το σενάριο της κοινής συνεργασιας δεν είναι ανέφικτο καθώς και η Λούκα Κατσέλη έχει δηλώσει πως η Κοινωνική Συμφωνία είναι στην διάθεση του Αλέξη Τσίπρα.
  • Τελικός στόχος είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες χωρίς, ωστόσο, να «χρεωθεί» την ακυβερνησία. Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να φανεί ότι εξήντλησε τα περιθώρια που διαθέτει, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να καταθέσει άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Τέλος, υπάρχουν και οι εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα να μην καταθέσει την εντολή αλλά να απευθυνθεί στην Βουλή, ανακοινώνοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις και ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι δηλώσεις Παπαδημούλη
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. «Είναι κάτι που εξετάζουμε. Δεν συνηθίζω να προαναγγέλλω πράγματα τα οποία μελετάμε, πριν είναι ώριμα προς ανακοίνωση».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών είπε πως «δεν επιδιώκουμε επαναληπτικές εκλογές, αλλά κανείς λογικός άνθρωπος βλέποντας τους αριθμούς, τους συσχετισμούς αλλά και τα παιχνίδια σκοπιμότητας που παίζονται, δεν μπορεί να το αποκλείσει».
Το επόμενο βήμα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει από την Ευρώπη είναι «ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτο, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».
Οταν ερωτήθηκε για το τί θα κάνει αν η Ευρώπη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά του «θα βγείτε από το Ευρώ;» ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απάντησε πως «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η 'Αγκελα Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ενωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Ελληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση; Όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου