Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ ίσως έναν χρόνο μετά να συνέλθει λέει το Reuters αντίθετα με την ευρωζώνη


  • 8
     



 Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ ίσως έναν χρόνο μετά να συνέλθει λέει το Reuters αντίθετα με την ευρωζώνη
Σύνθετες και τρομακτικές επιπτώσεις βλέπει από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως σε νομικό επίπεδο δεν είναι δυνατή μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σύμφωνα ωστόσο με πηγές του Reuters από τις Βρυξέλλες, μπορεί να βρεθεί ο τρόπος για να «σπρώξουν» την Ελλάδα έξω από το
ευρώ, αλλά οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.
«Είναι επικίνδυνο να ωθούμε μια χώρα στα άκρα χωρίς να σταθούμε και να σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό. Δεν συζητιέται αρκετά τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία ή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», σχολίασε στο πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος χώρας της ευρωζώνης. Πώς «θα την σπρώξουν έξω από το ευρώ»; Θα σταματήσει η δανειοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και η εγγύηση των κρατικών δανείων επίσης από την ΕΚΤ. Αυτομάτως δημιουργείται «ασφυξία» ρευστότητας και η χώρα έχει ανάγκη από χρήμα, οπότε προχωρά σε αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ και σε εκτύπωση δικού της νομίσματος, πιθανόν συνδεδεμένου σε σταθερή ισοτιμία με το ευρώ.
Πάντως προβλέπεται ένα μεσοδιάστημα 6 μηνών, στο οποίο για να μην δημιουργηθεί χάος, η ΕΚΤ εξακολουθεί να εγγυάται κάποιος μέρος των ελληνικών δανείων. Η Ελλάδα όμως, ως μικρή περιφερειακή οικονομία της ευρωζώνης, κάποια στιγμή θα συνέλθει, ίσως ακόμα και ένα χρόνο μετά, αντίθετα η ευρωζώνη είναι άγνωστο πότε θα καταφέρει να συνέλθει, όπως γράφει το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου