Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Eτσι "σκότωνε" τα παιδάκια του Νίγηρα


Μόλις δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, αύξησε το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής γαλλικής εταιρείας AREVA, η οποία δραστηριοποιείται στον Νίγηρα, την τρίτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή....





ουρανίου. Και μόλις το περασμένο Σάββατο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωνε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ότι σκέφτεται συνεχώς τα παιδιά στον Νίγηρα, τα οποία, όπως ανέφερε, «διψούν για μόρφωση».

Αλήθεια, πόσο πολύ όμως συμπονά αυτά τα παιδιά η κυρία Λαγκάρντ; Ας είμαστε ειλικρινείς, καθόλου δεν τα λυπάται «η κυρία του ΔΝΤ». Σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας εύστοχα σημειώνει: «Μακάρι να είχε κάποια μακρινή έστω σχέση με την αλήθεια η μισή από τις λέξεις που χρησιμοποιήσε η κυρία Λαγκάρντ».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σκέφτεται πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στο Νίγηρα, καθώς όπως σημείωνε «χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι (σσ τα παιδιά) στην Αθήνα».

Ο Νίγηρας παραμένει από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και τα παιδιά του, το μέλλον της χώρας αυτής, πάσχουν από τα ραδιενεργά απόβλητα μίας πανίσχυρης γαλλικής βιομηχανίας εξόρυξης ουρανίου.

Η γαλλική βιομηχανία Areva εμπορεύεται την πρώτη ύλη των κοιτασμάτων και απολαμβάνει ετησίως κέρδη ύψους 14 δισ. ευρώ από τα οποία σπαταλά μόλις το 0,05% το χρόνο για υγειονομική και κοινωνική φροντίδα των κατοίκων του Νίγηρα.

Η Αreva με τα ραδιενεργά της απόβλητα σκορπά τον πυρηνικό θάνατο τόσο στον περιβάλλον του Νίγηρα όσο και στον πληθυσμό του... Οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Πάλι καλά που φτάνουν στο σχολείο αυτά τα παιδιά, πάλι καλά που μπορούν και διψούν για μάθηση... Μα τι υποκρισία.

Ο Παντελής Μπουκάλας ήταν σαφής: «Ξέρει βέβαια η κ. Λαγκάρντ ότι στο καταστατικό του ΔΝΤ κανένα άρθρο δεν προβλέπει τη συμπόνια, τη φιλανθρωπία, την αλληλεγγύη.(...) Ξέρει επίσης ότι ενώ υπάρχουν Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Δημοσιογράφοι του Κόσμου κ.ο.κ., δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ποτέ Τραπεζίτες του Κόσμου, Χρηματιστές του Κόσμου, Επενδυτές του Κόσμου».

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε και να παραιτηθεί, να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει τελικά συγγνώμη πρώτα από τα παιδιά του Νίγηρα. Τα κορόιδεψε, τα ξεγέλασε και τα... «σκότωσε» με μερικά εκατομμύρια ευρώ.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου