Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Oι Financial Times στηρίζουν… Τσίπρα


Oι Financial Times στηρίζουν… Τσίπρα
Υπέρ της πρότασης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και κατά της ακολουθούμενης συνταγής λιτότητας της ΕΕ του ΔΝΤ και των μνημονιακών κομμάτων, τάσσονται οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Wolfgang Münchau, αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας και
κάνει λόγο για τέσσερις επιλογές, κάθεμία από τις οποίες όμως εμπεριέχει αβεβαιότητα.
Η 1η, όπως αναφέρει, είναι η διατήρηση του σημερινού status quo, όπως ακριβώς το επιτάσσουν το ΔΝΤ και η ΕΕ, δηλαδή «περισσότερη λιτότητα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Η συνταγή αυτή εμπεριέχει το κίνδυνο να παραμείνει «η Ελλάδα σε μια παγίδα αιώνιας ύφεσης και χρέους όπου η οικονομική παραγωγή θα μειώνεται γρηγορότερα, παρά θα αναπτύσσεται». Μάλιστα, ο Münchau υπογραμμίζει ότι ενώ στη θεωρία θα μπορούσε να αποδώσει οικονομικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει πολιτικά.
Η 2η επιλογή, που ουσιαστικά αποτελεί μικρή παραλλαγή της πρώτης, είναι «να προωθηθεί το ίδιο σχέδιο μέχρι να επιτύχει η Ελλάδα πρωταρχικό ισολογισμό, δηλαδή δημοσιονομική ισορροπία πριν από την πληρωμή τόκων, και στη συνέχεια να κηρύξει στάση πληρωμών ή τουλάχιστον να αναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και την Ε.Ε». Ο αρθρογράφος των Financial Times εκτιμά η επιλογή αυτή είναι πιο ρεαλιστική από την πρώτη. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ενέχει τον κίνδυνο η λιτότητα που απαιτείται να είναι τόσο σοβαρή ή να κρατήσει τόσο πολύ, που θα αρχίσει να επιδρά επίσης ο πολιτικός κίνδυνος.
Η 3η επιλογή είναι αυτή που περιγράφει ο «ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει ακύρωση του μνημονίου, ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, και πιθανότητα στάσης πληρωμών στο εναπομένον εξωτερικό χρέος. Όπως υποστηρίζει ο Münchau, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς επίσης και ότι η ΕΕ μπλοφάρει. Σε ότι αφορά το τελευταίο ο αρθρογράφος των Financial Times χαρακτηρίζει την προσέγγιση του κ. Τσίπρα «πολύ ριψοκίνδυνη».
Ωστόσο δείχνει να κατανοεί γιατί τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες, καθώς «η θέση του είναι σίγουρα πιο λογική από εκείνη του καθεστώτος της λιτότητας, που δεν προσφέρει καμία προοπτική ανάκαμψης». Μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ-μνημονίων και Τσίπρα ο Münchau στηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι «ριψοκίνδυνος» στην περίπτωση της Ελλάδας το ριψοκίνδυνο κρίνεται λογικότερο σε σχέση με τη συνταγή θανάτου της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά την 4η επιλογή, ο Münchau κάνει λόγο για «άμεση εθελοντική αποχώρηση». Η Ελλάδα έχει έναν μικροσκοπικό εξαγωγικό κλάδο και, όπως το έθεσε ο Willem Buiter της Citibank, τα αρχικά κέρδη ανταγωνιστικότητας θα εξανεμίζονταν γρήγορα από τις εγχώριες πολιτικές.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου