Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αποπληρωμή χρεών με κατασχέσεις σπιτιών

Εξόφληση οφειλών ακόμα και με ακίνητα θα δέχεται η Εφορία αναμένεται να περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ακόμα και σε είδος ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω ακινήτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή νέων αντικειμενικών κριτηρίων με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες.
Αυτό που ξεφεύγει αδιαμφισβήτητα από τα τετριμμένα είναι η δυνατότητα που δίνεται σε όσους φορολογούμενους θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές του στο Δημόσιο αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν να πωλήσουν τα ακίνητά τους, να μπορούν να μεταβιβάζουν στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα για να διαγραφεί το χρέος τους.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με "Τα Νέα", η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Να σημειωθεί πως η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης, δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.
Ανοίγει ακόμα ο δρόμος για εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες κυνηγούς φόρων με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ιδιώτες σύμβουλοι είσπραξης φόρων θα κυνηγούν χρέη ιδιωτών ή επιχειρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφορίες και τελωνεία αλλά και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου