ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Η τρόικα... απέσυρε τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων, την «κούρεψε» για τα καλά και την επέστρεψε στη Βουλή, βάζοντας πλαφόν όχι μόνο στο ύψος των ποσών, που μπορούν να τακτοποιηθούν αλλά και στον αριθμό των δόσεων.
Ειδικότερα και σύμφωνα με χθεσινή τροπολογία στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα με χρέη προς το Δημόσιο μέχρι και τις 75.000 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να διεκδικήσει ο φορολογούμενος περιορίζεται στις 24 από 60 που προβλεπόταν αρχικά, ενώ οι φορολογούμενοι με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία θα έχουν τη δυνατότητα τακτοποίησης του χρέους σε 60 δόσεις.
Βασική προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, όπως αυτά θα καθοριστούν με μεταγενέστερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση παραμένει έως τις 29 Φεβρουαρίου πλην όμως ο υπουργός Οικονομικών με απόφασή του μπορεί να παρατείνει την προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κούρεμα της ρύθμισης έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της από τη Βουλή και ενώ μεταφέρθηκε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσω των προτάσεων του ΔΝΤ, η επιθυμία της τρόικας να σταματήσουν οι χαριστικές ρυθμίσεις όχι μόνο για φορολογικές αλλά και ασφαλιστικές οφειλές, προκειμένου να εμπεδώνεται κλίμα συμμόρφωσης.
Ο υπουργός αποφασίζει για το ρεύμαΟι ειδικότερες διαδικασίες για τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα ρυθμίζει παράλληλα τις διαδικασίες είσπραξης, βεβαίωσης και επιστροφής του τέλους στις περιπτώσεις απαλλαγής.
Αυτό προβλέπει παράλληλα η ίδια τροπολογία, με την οποία απαλλάσσεται επίσης από το τέλος ηλεκτροδότησης το 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από επτά δωμάτια. Παράλληλα, επέρχονται γενικότερες τροποποιήσεις στη διαδικασία έκδοσης εντολής διακοπής ρεύματος και στη βεβαίωση του τέλους στη ΔΟΥ.
Ειδικότερα, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν αρνητική απόφαση από τις εφορίες για την απαλλαγή ή μείωση από το τέλος θα μπορούν μέσα σε δύο μήνες να προσφεύγουν σε τριμελή επιτροπή που συνιστάται για τον σκοπό αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών. Η δε ΔΕΗ θα πρέπει μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης και σε περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί το τέλος να αποστέλλει τις καταστάσεις των υπόχρεων στη ΓΓΠΣ, προκειμένου οι αρμόδιες ΔΟΥ να μεριμνήσουν για την είσπραξή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου