Ποιο ήταν το ιστορικό κτίριο του «Αττικόν» που καταστράφηκε
Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά είναι αποτέλεσμα πολλών διαδοχικών αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.
Αρχιτεκτονικά ανήκει στην περίοδο του εκλεκτικισμού (Νέος Νεοκλασσικισμός) που βασικό χαρακτηριστικό του έχει την εκλεκτική επιλογή αρχιτεκτονικών στοιχείων από διάφορα ρεύματα χωρίς να υπάρχει ένα ενιαίο ύφος. Το κτίριο οικοδομήθηκε από τον Αλέξανδρο Νικολούδη σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη-Βούρο.
Μάλιστα, στους χώρους του κτιρίου εγκαταστάθηκε για μικρό διάστημα το 1914, το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε μια βασική επέμβαση σε ρυθμό «Νεομπαρόκ», όταν οικοδομήθηκε σε τμήμα του κτιρίου το κινηματοθέατρο «Αττικόν», επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944). Μάλιστα η αρχιτεκτονική επέμβαση είχε το πρωτοποριακό για την εποχή οπλισμένο σκυρόδεμα.
Τα μαγαζιά που στεγάστηκαν στο κτίριο ήταν ποικίλα: από παντοπωλεία ως φαρμακεία και καταστήματα κρυστάλλων ενώ βασικό στοιχείο ήταν το εμβληματικό σινεμά «Αττικόν» καθώς ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που πρόβαλλε ομιλούσες ταινίες.
Τη δεκαετία του '30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς» υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι.
Στα θλιβερά επεισόδια που διαδραματίζονται στο κέντρο της Αθήνας, ο κινηματογράφος Αττικόν τυλίχτηκε στις φλόγες.
Η ιστορία του κινηματογράφου είναι τεράστια καθώς υπάρχει στη ζωή της Αθήνας εδώ και 100 χρόνια!
Χτίστηκε το 1912 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη, ενώ άρχισε να λειτουργεί το 1916.
Διαφημίστηκε με την προβολή "ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού!"
Ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που πρόβαλλε ομιλούσες ταινίες, ενώ από το 1929 και μετά λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε επιταχθεί από Γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες.
Ο ιστορικός κινηματογράφος προσαρμόστηκε στη σύγχρονη εποχή, αναμετρήθηκε με τις μεγάλες αλυσίδες, επιβίωσε από τη γερμανική κατοχή και την οικονομική κρίση για να καταλήξει στις φλόγες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου