Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Τον τιμώρησαν επειδή τους είπε ..σλάβους, και τον ξαπόστειλαν με το ..αγροτικό.«Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο π.Χ. αιώνα. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον πολιτισμό του Αλέξανδρου». Είναι λόγια του Κίρο Γκλιγκόροφ από ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ το 1992. Για αυτό τον λόγο μάλλον του έκαναν και την …κατάλληλη κηδεία.

Μπορεί η τελευταία του επιθυμία να ήταν η κηδεία του να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, όμως διατυπώνονται πολλές αιχμές για το πώς συμπεριφέρθηκαν κυρίως ο κρατικός μηχανισμός, τα δημόσια, αλλά και πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ που ελέγχονται από τον πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι. Κάνουν συγκρίσεις μάλιστα με τον πάνδημο τρόπο που αντιμετωπίσθηκε ο πρόσφατος θάνατος του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, στην Τσεχία και ευρύτερα.
Οι λιγοστές εικόνες από το νεκροταφείο του Μπούτελ να οδηγείται στην τελευταία του κατοικία με μια απλή πολιτική κηδεία και με το φέρετρο να μεταφέρεται πάνω σε ένα ανοικτό... φορτηγάκι σόκαραν τους Σκοπιανούς που δεν περίμεναν ότι θα αντιμετωπιζόταν έτσι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος την οδήγησε στην ανεξαρτησία και κατοχύρωσε την κρατική της οντότητα.
«Οι μεσίστιες σημαίες χάθηκαν μέσα στα χριστουγεννιάτικα στολίδια» -στην ΠΓΔΜ τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με το παλιό ημερολόγιο στις 7 Ιανουαρίου- «Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ πιάστηκαν με... τις πιτζάμες», «Ο πρόεδρος πέθανε και οι διακοπές... συνεχίστηκαν», είναι μερικοί μόνο τίτλοι από επικριτικά άρθρα σε κάποιες εφημερίδες, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε ιδιαίτερα η κρατική τηλεόραση MTV, όπου οι υπεύθυνοι αντιμετώπισαν τον θάνατο του Κ. Γκλιγκόροφ απλώς επαγγελματικά, σαν να ήταν απλώς μια προσωπικότητα, χωρίς να υπάρξει μια γενική τροποποίηση του προγράμματος, με εκτενή αφιερώματα κ.ά., όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε πολλές χώρες.

 http://ixnos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου