Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ένα φανταστικό σενάριο, όχι πολύ μακρινό...


Μετά το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και την εκταμίευση της μεγάλης δόσης του νέου δανείου, θα έχουν τελειώσει οι υποχρεώσεις...
 της συναινετικής κυβέρνησης των παράταιρων εταίρων, και ο κος Παπαδήμος, και θα έχει κλείσει τον κύκλο των υποχρεώσεων του προς τους «εργοδότες» του. Και μετά; Θα γυρίσουμε όπως ήμασταν πριν την ανάληψη της κυβέρνησης της δύσμοιρης χώρας από τον Γεώργιο;

Το πιστεύει άραγε κανείς αυτό; Τι λοιπόν θα γίνει στο μέλλον; Φυσικά δεν είμαι προφήτης και δεν νομίζω να μπορεί κανείς να προφητέψει κάτι καλό για το μέλλον των ανθρώπων αυτής της χώρας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάνω και γω μια υπόθεση που μου φαίνεται πιο πιθανή από τα απίθανα σενάρια που οι αμαθείς και …αδιάβαστοι καλοπληρωμένοι υπουργοί και βουλευτές δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν.

Ο κος Λουκάς, ο Παπαδήμος , πριν τον απολύσουν αυτοί που τον προσέλαβαν σαν Πρωθυπουργό (κατόπιν εντολής ποιου;) και πριν μας χαιρετήσει δια παντός για την «εσπερία», θα τους κάνει και άλλη μία χάρη. Θα αλλάξει το νόμισμα της χώρας σε ένα νέο. Δραχμή θα λέγεται; Μνα θα λέγεται; Φοίνικας θα λέγεται; Λίγη σημασία έχει .

Το όποιο νέο νόμισμα της χώρας θα έχει αξία μικρότερη από το σημερινό.
Για παράδειγμα σήμερα ένα ευρώ έχει, ή καλύτερα είχε, αξία 340,75 Δρχ. . Με το νέο νόμισμα ας το ονομάσουμε για ευκολία δρχ. ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε 1.000 Δρχ. Η μετατροπή θα γίνει ξαφνικά και νύχτα που οι Τράπεζες θα είναι κλειστές, τα ΑΤΜ θα κλείσουν επίσης Το πρωί οι τράπεζες θα αλλάξουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων από ευρώ στο νέο νόμισμα με την αντιστοιχία που αναφέραμε πιο πάνω ( λογιστικά πάντα αφού δεν θα έχουν πραγματικό νέο νόμισμα). Το ευρώ θα διατηρηθεί σαν συναλλακτικό μέσο για όσο χρόνο απαιτηθεί για την έκδοση του νέου νομίσματος. Μία βδομάδα το πολύ.

Στην εβδομάδα αυτή οι απαραίτητες συναλλαγές θα εξακολουθήσουν να γίνονται σε ευρώ χωρίς όμως την δυνατότητα αναλήψεων και καταθέσεων από τις τράπεζες. Θα χρησιμοποιηθούν ότι χρηματικά αποθέματα έχει ο καθένας φυλαγμένα για «ώρα ανάγκης» Και έτσι θα φύγει από την μέση όποιο υπόλοιπο ευρώ υπάρχει στην αγορά.

Και τι θα κερδίσουμε με την θεωρία αυτή; Η απάντηση είναι απλή Οι τιμές των προϊόντων που εισάγουμε θα διπλασιαστούν ή θα τριπλασιαστούν και έτσι θα γίνει απαγορευτική η αγορά τους. Ενώ τα δικά μας προϊόντα ,(αλήθεια ποιά;),θα γίνουν ανταγωνιστικά αφού ένας Γερμανός θα μπορεί με ένα  ευρώ να αγοράσει διπλάσια ή ακόμη και τριπλάσια ποσότητα από ότι αγόραζε πριν, που είχαμε κοινό νόμισμα.

Αυτό μας συμφέρει θα πει κάποιος καλόπιστος. Φυσικά θα ήταν μια υγιής σκέψη αν είχαμε κάτι να πουλήσουμε. Αυτό που μας έμεινε να πουλήσουμε, αφού επί τόσα χρόνια συστηματικά καταστρέψαμε την γεωργία ,την κτηνοτροφία αλλά και με επιμέλεια κάψαμε τα δάση μας, είναι ο τουρισμός και τα ενεργειακά αποθέματα. Έτσι οι δουλειές που ο Έλληνας θα κάνει από δω και πέρα θα είναι του σερβιτόρου, της καμαριέρας ,του χαμάλη και του ξεναγού. Όσο για τα ενεργειακά αποθέματα, είτε ηλιακά είτε αιολικά, είτε αυτά που βρίσκονται στο υπέδαφος, θα πουληθούν, όσα δεν έχουν πουληθεί, σε τιμές εξευτελιστικές. Βέβαια αυτοί που θα εργασθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να είναι Έλληνες αλλά αλλοδαποί εξειδικευμένοι εργάτες, τους οποίους και εμπιστεύονται περισσότερο, οι ξένες εταιρείες μετά και την «διαφήμιση» που μας έκανε ο Γιωργάκης και ο Πάγκαλος περί «διεφθαρμένων, αντιπαραγωγικών και τεμπέληδων» εργαζομένων.

Η όποια ακίνητη περιουσία έχει απομείνει στον καθένα, αν δεν είναι δεσμευμένη από τις τράπεζες, θα πουληθεί και αυτή σε τιμές άκρως συμφέρουσες για τους κατόχους ευρώ. Έτσι «φιλέτα» παραθαλάσσια και ορεινά θα γίνουν ανάρπαστα από τους οικονομικούς κατακτητές, στους οποίους και πάλι θα χρωστάμε. Θα γίνουμε δηλαδή ενοικιαστές της δικής μας γης , των δικών μας σπιτιών. Τι καλά τα κατάφεραν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων !

Και το χρέος; Αυτά τα δις ευρώ που μας δάνεισαν; Αφελείς Έλληνες …… Τα δάνεια έχουν συνομολογηθεί σε ευρώ , και υπόκεινται στους νόμους της Μεγάλης Βρετανίας ,δηλαδή αρμόδια για κάθε διαφωνία ή τροποποίηση των όρων, είναι τα δικαστήρια της Αγγλίας. Η αποικιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο, με την πλήρη εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή είτε σε δρχ. είτε σε οποιοδήποτε νόμισμα πάμε, εμείς σε ευρώ θα πληρώνουμε. Εμείς και τα παιδιά των παιδιών μας και πάει λέγοντας…..

Και καλά πως θα αντιδράσουμε; Υπάρχει ελπίδα; Δυστυχώς λίγες είναι οι ελπίδες να βγει κάποιος ηγέτης με….. προσόντα και να ανατρέψει το σκηνικό αυτό της υποδούλωσης . Οι σημερινοί πολιτικοί, και οι μεν και οι δε και οι άλλοι ,κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον ,την δική τους τσέπη, και μάλιστα έχουν από καιρό αυξήσει τις καταθέσεις τους σε ασφαλή τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Πολιτικοί με όραμα και πίστη στην Πατρίδα και τις αξίες της δεν υπάρχουν στην σημερινή πολιτική σκηνή ή αν υπάρχει κάποιος είναι κρυμμένος, φοβούμενος το πολιτικό κόστος όπως λέγεται.

Ο κος Παπανδρέου, ο κος Σαμαράς ο κος Καρατζαφέρης και εσχάτως ο κος Παπαδήμος σκύβουν όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις της λεγόμενης τρόικας, βυθίζοντας τον Ελληνικό Λαό όλο και περισσότερο στην φτώχεια και την θλίψη. Και αν ισχύει αυτό που έλεγε ένας καθηγητής μου, ότι η οικονομία είναι συνδεδεμένη με την ψυχολογία του καταναλωτή , τότε μάλλον θα αργήσουμε να ξαναδούμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

Άλλωστε χρειαστήκαν 400 χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά εθνική και κρατική οντότητα. Μπορούμε να παραμείνουμε υποτελείς στην νέα αυτοκρατορία, όπου αναίμακτα μας οδήγησε ο «λίγος» Γιωργάκης άλλα τόσα χρόνια. Τι δηλαδή θα μας ρίξουν αυτοί το ηθικό; Υποτελείς, μας θέλουν ; υποτελείς θα μείνουμε ,αρκεί να έχουμε πρωθυπουργούς και πολιτικούς ηγέτες που μας « καταλαβαίνουν και μας συμπονούν» όπως λέει και ο απελθών (για πόσο;) Πρωθυπουργός της έρμης χώρας.


Εδώ τελειώνει και το φανταστικό σενάριο μου. Ελπίζω να παραμείνει μόνο στην φαντασία μου και να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα

Β. Κ.
Αξιοματικός Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Οικονομολόγος
 
 
 
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου