Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

EΕ: «Συμφωνία» ΥΠΕΞ για επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν



Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή, αγορά και μεταφορά ιρανικού αργού και προϊόντων του κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή του εμπάργκο αναμένεται να αναβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια οφείλεται σε πιέσεις της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα , αναμένεται ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη αυτή τη στιγμή και δικαίως μας ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν μια λύση», επισήμανε νωρίτερα διπλωματική πηγή στο Reuters.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν ρήτρα αναθεώρησης, βάσει της οποίας τα εν λόγω μέτρα θα επαναξιολογηθούν μέχρι την 1η Μαΐου.
H σύνοδος ενέκρινε επίσης την επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι ελπίζει οι οικονομικές κυρώσεις να συμβάλουν ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Επιθυμώ η πίεση από τις κυρώσεις να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. Επιθυμώ να δω το Ιράν να έρχεται πίσω στο τραπέζι και είτε να αρχίσει από τις ιδέες που αφήσαμε στο τραπέζι πέρυσι ή να έρθει με τις δικές του προτάσεις», δήλωσε η Αστον.
Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, μία φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ χωρίς να υπάρξει πρόβλημα παρά τις απειλές του Ιράν να κλείσει το πέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου