Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Συμβαίνει στις χωρες που θελουν να τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές


Πόσες ανθρώπινες ζωές κοστίζει ένα iPad και ένα iPhone;

Την ώρα που η Apple ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων για τα iPad και iPhone αγγίζοντας τα 46 δισ. δολάρια, στο φως έρχονται παλιές και νέες ιστορίες από τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια του αμερικανικού γίγαντα που προκαλούν φρίκη.
Τον προηγούμενο Μάιο, μια έκρηξη σε.....
ένα εργοστάσιο της FoxConn βασικού κατασκευαστή της Apple στοίχισε τη ζωή σε 4 εργαζόμενους ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 18. Ανάμεσα στα θύματα, ο 22χρονος Lai Xiaodong του οποίου το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μπορούσε να ξεχωρίσεις το πρόσωπο από τη μύτη. Τι είχε συμβεί; Πιθανότατα, η Foxconn είχε ζητήσει από τους εργαζομένους να καθαρίσουν τις οθόνες των iPad με ένα πολύ ισχυρό διαλυτικό προκειμένου να αποκτήσουν τη γνωστή γυαλάδα. Λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας όμως, έγινε έκρηξη που οδήγησε σε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Το αποτέλεσμα ήταν φρικιαστικό.
«Η Apple ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα. Το μοναδικό τους ενδιαφέρον ήταν η αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους», υποστηρίζει ο Λι Μινγκ-κι, ο οποίος μέχρι τον Απρίλιο δούλευε στα εργοστάσια της Foxconn Technology, ενός από τους πλέον σημαντικούς προμηθευτές της Apple. «Η ευημερία των εργατών απλώς δεν τους απασχολεί», συμπληρώνει.
Το 90% του σώματός του είχε καεί από το τοξικό υγρό και το στόμα με τη μύτη του έγιναν ένα. Σήμερα ο Lai δεν υπάρχει πια. Μετά το θάνατό του οι εργάτες κινητοποιήθηκαν και έκαναν γνωστή την ιστορία του αναγκάζοντας την εταιρεία να δώσει αποζημίωση 150.000 δολαρίων στην οικογένεια του.
Και το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με τους New York Times αντίστοιχο συμβάν είχε συμβεί πριν δύο χρόνια, σε άλλον προμηθευτή της Apple: 137 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ενώ καθάριζαν τις οθόνες των iPhone με ένα δηλητηριώδες χημικό. Μόνο το 2011, δύο εκρήξεις σε εργοστάσια παραγωγής iPad της Foxconn -το ένα στο Chengdu- σκότωσαν τέσσερις εργαζόμενους και τραυμάτισαν 77.
Foxconn: η εταιρεία-τέρας των ηλεκτρονικών
Τα πανό στο εργοστάσιο προειδοποιούν τους 120.000 εργάτες με το σύνθημα «Δουλέψτε σκληρά σήμερα για να μην ψάχνεται δουλειά αύριο», θυμίζοντας το ανατριχιαστικό σήμα «δουλειά σε απελευθερώνει» (Αrbeit macht frei) στην πύλη του Άουσβιτς.
Η Foxconn, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρονικών στον κόσμο (λειτουργεί ως εργολάβος για δεκάδες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της Δύσης) έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο σύστημα παραγωγής του κόσμου. Αυτό το σύστημα επέτρεψε στην Apple -και άλλες εταιρείες- να «παράγουν» high tech κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες με ρυθμό που δεν έχει υπάρξει ουδέποτε στον πλανήτη. Όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι το σύστημα αυτό, τονίζει η εφημερίδα, που πολλοί εκθειάζουν και θέτουν ως παράδειγμα μίμησης, είναι ταυτόχρονα μια τεράστια «κρεατομηχανή» μέσα στην οποία χάνονται καθημερινά δεκάδες ζωές ενώ πολλοί περισσότεροι τραυματίζονται σοβαρά.
Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα (όπου επιτρέπεται να υπάρχουν) και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι τα εργοστάσια της Foxconn είναι αληθινά κάτεργα: απάνθρωπα ωράρια εργασίας, μηδαμινές αμοιβές και ελειπέστατα μέτρα ασφαλείας. Στις γραμμές παραγωγής, οι εργάτες υποχρεώνονται να δουλεύουν μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες ότι σε κάποια προϊόντα της Apple έχουν εργαστεί ακόμα και ανήλικοι. Mάλιστα έχουν καταγραφεί και περιστατικά όπου οι εργάτες υποχρεούνται σε... κάμψεις ως μορφή τιμωρίας.
Αυξητική τάση έχουν και οι απόπειρες αυτοκτονίας με πάνω από 18 εργάτες να έχουν επιχειρήσει να βάλουν τέλος στη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα η εταιρεία υποχρεώθηκε να δημιουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης της ψυχικής υγείας των εργατών, προσφέροντας γραμμές υποστήριξης και δωρεάν ακροάσεις σε ψυχολόγους.
Η Apple ήταν ενήμερη;
Και τι κάνει η Apple για όλα αυτά; Σύμφωνα με τα ανώτερα στελέχη της, η Apple προσέχει πολύ τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στα εργοστάσια των προμηθευτών της. Έχει δημοσιεύσει μάλιστα έναν «κώδικα καλής συμπεριφοράς» για τους προμηθευτές της. Στην θεωρία, ο κώδικας ορίζει ότι η Apple δεν μπορεί να συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και δεν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας.
Από το 2007 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο κώδικας, πάνω από τους μισούς προμηθευτές της Apple έχουν παραβιάσει τουλάχιστον ένα άρθρο του, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας.
Η Apple έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε 396 εργοστάσια σε μια προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο ενώ προσπαθεί να ελέγχει εξονυχιστικά τους προμηθευτές της. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι κάθε φορά που ο αμερικανικός κολοσσός αναζητά νέο προμηθευτή ζητά αναλυτικές προσφορές με όλα τα στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι οι προμηθευτές προκειμένου να μειώσουν την προσφορά να αυξάνουν την παραγωγή και να μειώνουν τα κόστη συμπιέζοντας τόσο το ωράριο όσο και τις αποδοχές των εργαζομένων.
Επιπλέον, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Apple καλούνται πολλές φορές να επιλέξουν ανάμεσα στο τι είναι σωστό σύμφωνα με τον κώδικα και τι είναι συμφέρον για την εταιρεία. Άλλωστε, λένε πολλοί γνώστες της Apple, δεν είναι εύκολο να φύγεις από την Foxconn, καθώς δεν υπάρχουν άλλες προμηθεύτριες εταιρείες που να δίνουν την ποιότητα που επιθυμεί η Apple συνδυασμένη με την ταχύτητα παραγωγής και το όγκο...
Πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, δηλώνει υπο καθεστώς ανωνυμίας πως η Apple γνωρίζει για τις συνθήκες και τα θέματα που ανακύπτουν στα εργοστάσια. «Πολλοί καταναλωτές που αγοράζουν iPhone δεν θα τα επέλεγαν αν έβλεπαν που παράγονται», τονίζει.
Γι' αυτό ίσως, οι προειδοποιήσεις των κινεζικών ανθρωπιστικών οργανώσεων για την κατάσταση στο Chengdu δεν έφτασαν ποτέ στα αυτιά της Apple. Άλλωστε η Καλιφόρνια πέφτει μακριά...


http://ksipnistere.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου