Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σχεδιάζεται με ιδιαίτερη μυστικότητα το plan Β για την Ελλάδα – Περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός του ευρώ, υποχρεωτικό haircut που θα ξεπεράσει το 50%, πληρωμή των CDS, η Γερμανία θα ασκεί την οικονομική πολιτική ενώ θα υπάρχει και σχέδιο ανάπτυξης…





Από το bankingnews.gr    
Το plan Β σχεδιάζεται μεθοδικά, με μεγάλη μυστικότητα και περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ και πιθανότητα να αρχίσει να υλοποιείται τον Μάρτιο.
Προκαλεί απορία που ενώ το εθελοντικό PSI+ προχωράει, το IIF αναφέρει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ασκούνται πιέσεις και στην ΕΚΤ να συμμετάσχει άρα θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα άπαξ και θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας.
Εφόσον προχωρήσει το PSI+ θα δοθεί και το πράσινο φως για τον νέο δανεισμό της Ελλάδα ύψους 130 εκατ ευρώ – μπορεί να φθάσει και τα 145 δις ευρώ – άρα ακόμη μια θετική είδηση για την Ελλάδα μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας.
 Όμως προκαλεί απορία ότι ενώ διαφαίνονται θετικές ειδήσεις, στην Γερμανία τα επίσημα όργανα αλλά και οι ανεπίσημοι εκφραστές της Γερμανικής πολιτικής μιλούν για χρεοκοπία εντός του ευρώ ενώ οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι για πρώτη φορά διαφοροποιούνται λέγοντας ότι θα ήταν σωστό τελικά να πληρωθούν τα CDS για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και οι στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά χρέους.
Πηγές πολύ καλά ενημερωμένες και διαχρονικά αξιόπιστες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται εδώ και μήνες το plan B.
«Έχετε διερωτηθεί, μας αναφέρει η πηγή μας, γιατί ενώ ξεκίνησαν να μιλούν στην Ελλάδα για μαζική αναδιάρθρωση της οικονομίας, για πρόγραμμα μαμούθ 50 δις ευρώ που θα προέκυπτε από τις αποκρατικοποιήσεις, πλέον όλα έχουν εγκαταλειφθεί;»
Ίσως γιατί διαπίστωσαν ότι δεν είναι υλοποιήσιμα σχέδια , απλά υπερφίαλα σενάρια που δεν εδράζονταν στην πραγματικότητα, απαντήσαμε.
Η απάντηση όμως της πηγής μας, μας βάζει σε προβληματισμό «ναι αυτό ισχύει αλλά πολύ γρήγορα δεν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια;
Τα πράγματα είναι απλά η Γερμανία και το ΔΝΤ συνειδητοποίησαν ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος όπως το είχαν επινοήσει και καταστρώσει απέτυχε. Ήδη εμμέσως το έχουν αναφέρει ότι το σχέδιο δεν πέτυχε στην Ελλάδα και πλέον ενεργοποίησαν το plan B. To plan B περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ θα είναι μια συντεταγμένη χρεοκοπία όχι μια άναρχη διαδικασία θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την οικονομική ιστορία της Ελλάδος.
Μετά το πρώτο σοκ θα υπάρξουν καλές ειδήσεις και εκεί πρέπει να εστιαστεί η ελληνική κυβέρνηση, στην διαχείριση της χρεοκοπίας και στις ειδήσεις, στις καλές ειδήσεις που θα έρθουν μετά. Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδος μετά την χρεοκοπία αλλά η Γερμανία θα ζητήσει να ασκήσει οικονομικό έλεγχο στην Ελλάδα. Το θέμα πλέον είναι πολιτικό»

To plan B

Η διαδικασία του PSI+ θα ξεκινήσει ως εθελοντική με το haircut να φθάνει στο 50% ή 70% απομειώσεις με βάση την καθαρή παρούσα αξία.
Στην πορεία θα αποδειχθεί ότι το haircut πρέπει να φθάσει στο 70% ή 80%  και η καθαρή παρούσα αξία περιλαμβανομένων και των νέων κουπονιών στο 90% ή 100%.
Όμως το βασικό πρόβλημα θα αποδειχθεί ότι είναι η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτή την εθελοντική διαδικασία.
Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+,  δεν θα ξεπεράσει το 55% με 60%.
Σε αυτή την περίπτωση τρεις  θα είναι οι εναλλακτικές λύσεις.
Ή η Τρόικα και η Γερμανία ειδικότερα αποδέχονται τα αποτελέσματα και συμψηφίζουν την διαφορά άπαξ και το χρέος δεν θα απομειωθεί 100 δις αλλά μόνο 60-70 δις ευρώ με νέα δάνεια προς την Ελλάδα ή εντάσσουν και την ΕΚΤ άρα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο haircut των ομολόγων.
Όμως αυτές οι δύο λύσεις πάσχουν στο γεγονός ότι η μεν χορήγηση νέων δανείων δεν θα αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Ελλάδος που είναι το χρέος ή δε εμπλοκή της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει μείζονος σημασίας ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας της Κεντρικής Τράπεζας και ίσως αυτό να δώσει πολύ λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.
Βέβαια εσχάτως εξετάζεται η λύση η ΕΚΤ να μεταβιβάσει τα ελληνικά ομόλογα στο EFSF και στην κατοχή του EFSF να υποστούν haircut.
Αν και οι δύο λύσεις δεν τελεσφορήσουν τότε θα ξεδιπλωθεί η κακή εκδοχή της επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.
Με βάση αυτό το σενάριο η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος θα εξελιχθεί ως εξής.
Η εθελοντική διαδικασία του PSI+ παύει να υφίσταται και η απομείωση το haircut θα αγγίξει το 70% με 80%.
Όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων θα υποστούν υποχρεωτικά haircut 70% με 80%.
H υποχρεωτική συμμετοχή αυτόματα θα υποχρεώσει την ISDA να πιστοποιήσει credit event και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s Standard and Poor’s και Fitch θα υποβαθμίσουν την  Ελλάδα όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία αλλά σε επίσημη χρεοκοπία.
Τα CDS θα πληρωθούν στους κατόχους τους.
Η Τρόικα και η Γερμανία που έχει τον πρώτο λόγο ακυρώνουν το μνημόνιο 2 και επιβάλλουν το μνημόνιο plus ένα νέο μνημόνιο που περιλαμβάνει μια ακραία θεραπεία σοκ στην ελληνική οικονομία.
Η Τρόικα σε συνεργασία με την ΕΚΤ όπως έχουν ρητά δεσμευτεί θα στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες ενισχύοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 30 δις ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ζημίες από τα ομόλογα.
Ταυτόχρονα στο νέο μνημόνιο plus για να χορηγηθούν νέα δάνεια οι οικονομικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή αλλά αποκλειστικά από την Τρόικα.
Το σενάριο αυτό έχει επεξεργαστεί πέραν των κύκλων της Τρόικα και από έλληνες αξιωματούχους.
Δηλαδή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αλλά προφανώς τα χειρότερα για την κοινωνία είναι εμπρός.

Δεν είναι λάθος η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος; 

Η συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ δεν είναι λάθος.
Κατά την Fitch το PSI+ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε temporary default δηλαδή σε προσωρινή χρεοκοπία.
Κατά την Standard and Poor’s η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Ορισμένοι αναλυτές κυρίως αμερικανικών τραπεζών δεν αποκλείουν το outright default  δηλαδή ολοκληρωτική χρεοκοπία.
Το κοινό όλων αυτών είναι η χρεοκοπία.
Χρονικά προσδιορίζεται τον Μάρτιο η χρεοκοπία προσωρινή ή επιλεκτική της Ελλάδος.
Μέχρι τώρα η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων έχει αποφύγει να πάρει ουσιαστική θέση στα ελληνικά δρώμενα.
Παρ΄ ότι το PSI+ δεν είναι εθελοντικό είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι εκβιάζονται για να συμμετάσχουν δεν έχει πιστοποιηθεί credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχεται από αμερικανούς και ευρωπαίους να μην πληρωθούν τα ελληνικά CDS στα ομόλογα καθώς θα υποστούν μεγάλες ζημίες  γνωστοί και άγνωστοι εκδότες παραγώγων CDS και ειδικά οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.
Με την υλοποίηση του PSI+ το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο στα θεμέλια της Ευρώπης εκ των πραγμάτων η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, συντεταγμένη εντός του ευρώ.
Η χρεοκοπία δεν πρέπει να είναι ταμπού.


Όσο γρηγορότερα χρεοκοπήσει η Ελλάδα τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια χρεοκοπία η οποία όμως πρέπει να διασφαλίζει 4 παραμέτρους.
1)Να μην κλονίσει συθέμελα την ευρωζώνη. Πρέπει λοιπόν η ελληνική χρεοκοπία να περιχαρακωθεί στην Ελλάδα και να μην επεκταθεί στην Πορτογαλία ή σε άλλες χώρες.
2)Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ελληνικές τράπεζες.
Από την μια η ανακεφαλαιοποίηση από την άλλη η ρευστότητα.
Σε καθεστώς χρεοκοπίας τα ελληνικά ομόλογα θα καταρρεύσουν και η ΕΚΤ δεν θα τα δέχεται ως εγγύηση.
Το ELA της ΤτΕ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα των τραπεζών.
Ωστόσο θα χρειαστεί ένας μηχανισμός που θα κρατήσει ακέραιη την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα φέρουν υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ίσως και 8 βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα.
Μετά την χρεοκοπία θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο όταν ολοκληρωθεί χρονικά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση την Ελλάδα.
Τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά μέσω του PSI+ θα φέρουν βαθμολογία Β δηλαδή θα υπάρξει αναβάθμιση.
3)Η χρεοκοπία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται οι ταμειακές ροές στην χώρα.
Η χρεοκοπία θα είναι ένα σοκ όταν συμβεί αλλά αν υπάρχει καλή προετοιμασία η χρεοκοπία θα είναι περισσότερο βαθμολογική παρά ουσιαστική.
4) Η χρεοκοπία δεν θα πρέπει να αποκλείει σε βάθος χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να αποκτήσει αξιόχρεο δηλαδή φερεγγυότητα ώστε να ξαναβγεί στις αγορές.
Προφανώς αυτό θα πάρει χρόνο. 
Η Αργεντινή χρεοκόπησε και μετά από 5,5 χρόνια βγήκε στις αγορές πραγματοποιώντας μια μερικώς επιτυχημένη έκδοση ομολόγων. 
Ταυτόχρονα το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες μετά την χρεοκοπία κατέγραψε ένα ιστορικών διαστάσεων ράλι.
Το μεγάλο ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο θα έρθει μετά την χρεοκοπία.

Τα hedge funds θα επιδιώξουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την Ελλάδα…

Το PSI+ θα υλοποιηθεί καθώς όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί άπαξ και δεν υπάρχει σαφές plan B η Ευρώπη και η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια άναρχη και βίαιη χρεοκοπία της Ελλάδος.
Ωστόσο κομβικά σημεία για την επιτυχή διεξαγωγή του PSI+ θα είναι το τελικός όφελος για την Ελλάδα και αυτό θα κριθεί από την συμμετοχή στην αναδιάταξη του χρέους και από την στάση των Hedge funds.
Τα hedge funds που κατέχουν 16 δις θέλουν να σαμποτάρουν την διαδικασία, η ΕΚΤ με μια ακατανόητη προσέγγιση δεν συμμετέχει όπως και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Με βάση λοιπόν την εξέλιξη της όλης διαδικασίας και εφόσον παραμένει εθελοντική θα συμμετάσχουν στην διαδικασία περίπου το 60% κατόχων ομολόγων.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή τότε προφανώς η συμμετοχή δεν θα ικανοποιεί και θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης τα CACs καθιστώντας από εθελοντική, υποχρεωτική την διαδικασία.
Με υποχρεωτική συμμετοχή θα συγκεντρωθεί ο στόχος σχεδόν του 100% χωρίς περιλαμβανομένων και της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης, η χρεοκοπία θα είναι προσωρινή μεν χρονικά αλλά ρεαλιστική.
Αν τώρα λόγω της απειλής ότι η διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε υποχρεωτική λόγω των CACs η συμμετοχή είναι μεγάλη τότε είναι πολύ πιθανό να φθάσει ή να ξεπεράσει το 75%.

Στα δικαστήρια η Ελλάδα από Hedge Funds

Δεν είναι τυχαίο ότι σε  ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομολόγων και CDS επιδίδονται τελευταία τα hedge funds, βρίσκοντας ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαια τους μέχρι το Μάρτιο, την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία που θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο ύψους 14,43 δισ. ευρώ και μαζί με τα  κουπόνια 15,05 δις ευρώ.
Το York Capital Management, του James G. Dinan, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια κεφάλαια, αναμένει άμεσα την πληρωμή των ελληνικών CDS, εκτίμηση την οποία έχει συνδέσει με τις προειδοποιήσεις του οίκου Standard & Poor’s περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, το York Capital χτίζει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και στα ασφάλιστρα τους τα CDS.
Ταυτόχρονα πολλά Hegde funds ποντάρουν στο PSI+ για να πάνε την Ελλάδα στα δικαστήρια.
Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι μεταξύ άλλων….
-Saba Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Ιδρυτής είναι ο trader της Deutsche Bank, Boaz Weinstein. Διαθέτει ομόλογα λήξεως τέλη του 2012 ή αρχές 2013
-CapeView Capital LLP: Ιδρυτής Theo Phanos (επίσης ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder)
-Och-Ziff Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολ. Ιδρυτής Daniel S. Och.
- York Capital: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολ. Συμμετοχή της Credit Suisse
- Vega Asset Management: Ιδρυτής Banco Santander και Greylock Asset Management.


Τράπεζες: Ζημίες με haircut 50% - 60%  (έως 80%) στα ομόλογα
Ποσά σε εκατ ευρώ
Τράπεζες Haircut *
50%    -     60%
Haircut 80% Κεφάλαια Νέα κεφάλαια με haircut 50% ***
Εθνική -5.000   /    -5.900 -8.000 7.951 4.800 -5.500
Alpha -1.400   /   -1.600 -2.200 4.649 1.200 -1.500
Eurobank -2.500   /    -2.900 -3.800 4.332 1.800 -2.200
Πειραιώς -2.400   /   -2.800 -4.000 2.700 2.000 -2.300
Κύπρου** -1.048    /   -1.215 -1.676 2.901 (1.560 ΕBA)
Μarfin -1.200   /  -1392 -1.920 3.774 (1.971EBA)
ATE** -2.300   /   -2.700 -3.840 219 2200
TT -1.600   /  -1.850 -2.560 499 1.500 -1.800
Emporiki** -200      / -230 -320 600 2.000
Geniki** -230      / -265 -368 2 575
Attica -160      / -185 -256 413 140 -250
Proton -310      / -330 -496 220 30 - 30
Σύνολο -18.440 /-21.350 -29.436 28,100 ΜΟ 21.000

*Στο haircut πρέπει να αφαιρεθεί το 21% του προηγούμενου psi;
Π.χ. στην ΕΤΕ 5 δις -1,6 δις =3,4 δις νέες ζημίες περίπου
**Έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου
*** Νέα αναθεωρημένα στοιχεία
Πηγή: Εκτιμήσεις αγοράς
Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου