Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η γεύση της κρίσης



 
1
Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Θήβας ήθελαν να κάνουν γνωστό σε όλους ότι τα λαχανικά τους είναι καθαρά και χωρίς χημικά. Το μήνυμα τους, για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έσπευσαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, είχε ελάχιστη σημασία. Το θέμα για τους πάντες ήταν πως μοίραζαν δωρεάν τα προϊόντα τους.

Από τις επτά μέχρι και τις έντεκα το πρωί είκοσι πέντε τόνοι λαχανικών (κυρίως πατάτες, κρεμμύδια κ.α.) εξαφανίστηκαν από τους πάγκους που είχαν στήσει στο Σύνταγμα οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί. Πολλοί Έλληνες, ηλικίες άνω των 50, αλλά πολλοί περισσότεροι αλλοδαποί γέμιζουν με ταχύτητα -τη μια μετά την άλλη- τις σακούλες.

Η εικόνα, μαζί με τις φωνές και τους διαλόγους παραγωγών και “πελατών”, γεννά αντίθετα συναισθήματα. “Θα κάνω με τα κρεμμυδάκια τον Χρυσοχοϊδη” απαντά μια κυρία στον παραγωγό που την ρωτάει γιατί παίρνει δυο σακούλες. Όλοι γελάνε. Μαζί και οι αλλοδαποί. Αφγανοί, Πακιστανοί, Ινδοί και σχεδόν όλο το πρώην Ανατολικό μπλόκ. Ένας από αυτούς παίρνει ένα τσουβάλι ολόκληρο και απομακρύνεται βιαστικά. Οι παραγωγοί φωνάζουν αστειευόμενοι “πιάστε τον, πιάστε τον τον άτιμο”.

Η απόσταση όμως από τα γέλια στην θλίψη πολύ μικρή. Οι περισσότεροι Έλληνες, με τριμμένα ρούχα και ταλαιπωρημένα βλέμματα σιωπηλοί και σκυφτοί δεν συμμετέχουν στη γενική θυμηδία που επικρατεί. Κοιτούν επιφυλακτικά τις κάμερες και τους φωτορεπόρτερ που είχαν συγκεντρωθεί. Γεμίζουν τις σακούλες και απομακρύνονται βιαστικά αποφεύγοντας τους φακούς που τους σημαδεύουν.

Οι θεατές του πανηγυριού που είχε στηθεί αντιλαμβάνονται τα πράγματα κατά το δοκούν. Οι νεότεροι, στο κλασικό κλίμα του ελληνικού “χαβαλέ” με καφέδες στα χέρια να σκοτώνουν την ώρα τους. Οι ηλικιωμένοι και σεβάσμιοι γέροντες με καβουράκια και παλιομοδίτικες γραβάτες να κοιτούν από απόσταση με έκπληκτο βλέμμα.
“Εσείς θα το κάνατε αυτό κύριε”, ρωτάει ένας ασπρομάλλης έναν συνομήλικο του. “Ειλικρινά δεν ξέρω, αν είχα τέτοια ανάγκη μπορεί. Μπορεί και όχι. Η σύζυγος μου πάντως δεν θα με πίστευε αν της έλεγα πως είδα σήμερα αυτό στο Σύνταγμα” του απαντά.
“Τέλος κυρίες και κύριοι” φωνάζει ένα παραγωγός και αρχίζει το μάζεμα των πάγκων. Οι τελευταίοι αργοπορημένοι “πελάτες” απογοητευμένοι μαζεύουν από κάτω ό,τι περίσσεψε.

protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου