Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κόβουν το ρεύμα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας εν μέσω ψύχους


Να κόψουν το ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών σε χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα αποφάσισαν στη ΔΕΗ, με τις αντιδράσεις από την πλευρά των καταναλωτών και των συνδικαλιστών του οργανισμού να είναι σφοδρές.

Ήδη, από τους περίπου 250.000 λογαριασμούς με ειδικό τέλος ακινήτων που δεν έχουν αποπληρωθεί, έχουν εκδοθεί 20.000 εντολές διακοπών, καθώς η προθεσμία των 80 ημερών για την αποπληρωμή τους έχει παρέλθει. Η διακοπή των λογαριασμών θα ξεκινήσει κατά προτεραιότητα στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία το ρεύμα δεν κόβεται σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας, είτε για τον χρήστη του ακινήτου είτε για πρόσωπο που συνοικεί μαζί του (πχ. άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης). Εδώ όμως τίθεται ένα ζήτημα αναφορικά με όσους πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα οι μακροχρόνια άνεργοι.
Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος, «είναι απαράδεκτό για όποιον έδωσε την εντολή να κόψουν το ρεύμα σε χιλιάδες συνανθρώπους μέσα σε τόσο βαρύ χειμώνα και μάλιστα σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ:
Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
Από τους 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ.
Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.
Ομάδες περιφρούρησης από τη ΓΕΝΟΠ
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την οποία καλεί τους τεχνικούς της ΔΕΗ που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπές.
«Εμείς δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να πειθαρχήσουμε και να εκτελέσουμε τέτοιου είδους εντολές. Καλούμε τους τεχνικούς της ΔΕΗ να μην κόβουν το ρεύμα στους συμπολίτες μας, ενώ όποιος εργολάβος επιχειρήσει να προχωρήσει σε διακοπή λογαριασμού θα μας βρει μπροστά του» επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr ο κ. Φωτόπουλος.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας και επικαλείται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ότι δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου