Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Πριν ψηφίσουν!!!!



Στις 12 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τον όσιο Νείλο τον Μυροβλύτη. Ο όσιος κέρδισε τη θέση του στην συναξαριστή συνδυάζοντας ασκητική ζωή και προφητικό λόγο. Οι προφητείες του αναφέρονται στα σημάδια για το τέλος του κόσμου και την έλευση του Αντίχριστου. Εξ όσων δύναμαι να αντιληφθώ, ο όσιος σύντομα θα δικαιωθεί και θα αναβαθμιστεί σε άγιο. Κατά πάσα πιθανότητα
στις 12 Νοεμβρίου, του οσίου Νείλου ανήμερα, θα έχουμε και την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31.5 δισ. ευρώ. Είναι ένας ωραίος συμβολισμός αν και ελάχιστοι θα δώσουν σημασία. Η κυβέρνηση θα πει ότι έρχεται ένας καινούργιος κόσμος. Η αντιπολίτευση θα καταγγείλει το τέλος του κόσμου. Και οι δύο θα έχουν δίκαιο. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο αυτός ο συσχετισμός θα αποτυπωθεί στη Βουλή.
Τη μέρα που θα ψηφιστούν τα μέτρα η Βουλή θα είναι περικυκλωμένη από χιλιάδες ανθρώπους. Θα ζητούν από τους βουλευτές να αρνηθούν τη ψήφο τους στην κυβερνητική πρόταση. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο; Το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας το καθιστά ελάχιστα πιθανό ως εντελώς απίθανο. Η γενική εικόνα δείχνει συμπαγής. Τώρα αν τη δεις πίξελ προς πίξελ μπορείς να κάνεις ενδιαφέρουσες υποθέσεις. Τα μέτρα, λοιπόν, θα ψηφιστούν. Όμως ταυτόχρονα αυτή η ψηφοφορία ίσως αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.
Η κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης απειλείται, αυτό είναι σαφές. Όμως ο εταίρος που απειλείται περισσότερο είναι το ΠΑΣΟΚ-το ξέρουν και στην Ιπποκράτους. Ο Σαμαράς θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά γνωρίζει ότι οι συνθήκες διατηρούν σε καλή κατάσταση τα στεγανά της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Άντε και δεν τα ψηφίζει ο βουλευτής τα μέτρα. Τι κάνει; Πηγαίνει στον Καμμένο (στον ποιον;) ή τερματίζει την πολιτική του ζωή ως ανεξάρτητος βουλευτής που εισπράττει παχυλή αμοιβή; Η Ν.Δ το πολύ να αντιμετωπίσει κάποια παραίτηση με παράδοση της βουλευτικής έδρας. Ανεκτή παράπλευρη απώλεια. Αντίστοιχες θα είναι οι απώλειες και από τη ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι εύκολο για έναν βουλευτή της να αναζητήσει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την απαξιωτική στάση της Κουμουνδούρου. Εκτός των άλλων, αν είναι να γεννηθεί κάτι καινούργιο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, η επώαση στη ΔΗΜΑΡ θα γίνει, δεν υπάρχει άλλο φιλόξενο μέρος. Και τέλος το ΠΑΣΟΚ. Των συγκρούσεων, των διαλυτικών φαινομένων και της αυτοκαταστροφής. Είναι πιθανό να υπάρξουν βουλευτές που θα θεωρήσουν ότι ο χρόνος ως τις επόμενες εκλογές είναι ικανοποιητικός για να ενσωματωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τους συγκρατήσει ο Βενιζέλος ή η συγκυρία; Άγνωστο. Δεν αποκλείεται, βέβαια, η ζύμωση μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσει κάτι νέο. Είναι όμως περισσότερο σενάριο και λιγότερο ιδέα.
Από την άλλη, άπαντες μπορούν να καθίσουν και να κρατήσουν ζεστά τα αυγά τους. Υπάρχει τόσος χρόνος μπροστά, μέχρι τις επόμενες κάλπες, που μέχρι και ο όσιος Νείλος μπορεί να βρει το δίκιο του.
Και κάτι ακόμα. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν χαιρετήσει ναζιστικά μπροστά στην κάμερα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης των βουλευτών του, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία ψήφισης των μέτρων και να προκηρυχθούν εκλογές στις περιφέρειες που ανέδειξαν κοινοβουλευτικά τη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι σίγουρο ότι θα του βγει σε καλό. Διότι αν προκύψει συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων για στήριξη ενός κοινού υποψηφίου ανά περιφέρεια, τότε η Χρυσή Αυγή μπορεί και να εξαφανιστεί κοινοβουλευτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου