Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Eπιστροφή στην εποχή των τσιφλικάδων

Με στόχο να γίνει αβάσταχτο το βάρος της κατοχής ακινήτων για τους πολίτες κινείται το υπουργείο Οικονομικών. Με στρατηγική που σπάει κόκαλα και που θα αναγκάσει χιλιάδες πολίτες να «ξεπουλήσουν» την ακίνητη περιουσία τους την οποία απέκτησαν με τις προσωπικές τους στερήσεις ακολουθεί το εν λόγω υπουργείο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συζητείται σοβαρά στο υπουργείο Οικονομικών να μετατεθεί η αρμοδιότητα του ορισμού των αντικειμενικών αξιών στην «αμαρτωλή» Τράπεζα της Ελλάδας γεγονός που θα δίνει την δυνατότητα να ορίζει το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα με τον τρόπο που θέλει το χρηματικό ποσό που θα κοστίζει ένα κομμάτι γης. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός για το έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και όπως έχει αποκαλύψει η εκπομπή το «Κουτί της Πανδώρας» μόνο εποπτικός δεν είναι ο ρόλος που παίζει.
Μιλώντας στο www.koutipandoras.gr ο συμβολαιογράφος κ. Γιώργος Ρούσκας εξήγησε ότι «αναμένεται ενοποίηση όλων των φόρων που έχουν επιβαρύνει τα ακίνητα την τελευταία διετία σε έναν, όπου με ένα πρόχειρο υπολογισμό για ένα ακίνητο 70 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης θα καλείται να πληρώνει συνολικά 3.500 φόρους κατοχής τον χρόνο». Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που προκύπτει από τους δεκάδες φόρους που έχουν επιβαρύνει την ιδιοκτησία της τελευταίας διετίας και όπως αναφέρει ο κ. Ρούσκας «έχουν σκοπό να κάνουν την κατοχή ακινήτων αδύνατη».
Οι 14 φόροι ακινήτων της τελευταίας διετίας
Συνολικά από το τέλος του 2009 έως και σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κληθεί να πληρώσουν για τα ακίνητα τους 13 διαφορετικούς φόρους με 13 διαφορετικές ονομασίες.
1.Αλλαγή γονικής παροχής όπου στην ουσία διπλασιάστηκαν τα έξοδα μεταβίβασης με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή ενώ είχαν γίνει ήδη συμβόλαια μεταβίβασης -πριν ληφθεί το μέτρο-οι πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν σύμφωνα με το νέο μέτρο.
2.Επιβολή 23% ΦΠΑ στα σπίτια που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
3.Αύξηση φορολογίας
4.Αύξηση στα δημοτικά τέλη
5.Ημιυπαίθριοι. Οι δήμοι έκαναν αυτοψία και φορολογούσαν τους ημιυπαίθριους
6.Ενεργιακό πιστοποιητικό.
7.Φόροι κατοχής με την μορφή έκτακτης εισφοράς
8.Αναπροσαρμογή από τους δήμους για την τιμή της κάθε Ζώνης.
9.Περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση στα μικρά νησιά. Δηλαδή ενώ κατά την αγορά του οικοπέδου, η φορολόγηση γίνεται σαν να είναι αυτό άρτιο και οικοδομήσιμο, όταν έρχεται η ώρα της εκμετάλλευσής του, αυτό αντιμετωπίζεται ως μη άρτιο και οικοδομήσιμο.
10.ΕΤΑΚ
11.Αλλαγή του ΕΤΑΚ σε ΦΑΠ με χαμηλότερο αφορολόγητο και χωρίς να υπολογίζονται τα προστατευμένα μέλη.
13.Τέλος ακινήτου μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
14.Τακτοποίση αυθαιρέτων
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται αρχικά, να ενοποιήσει όλους τους φόρους σε έναν και η αποπληρωμή του να γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης, ενώ συζητείται επίσης και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης μέσα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται και η μεταβίβαση ακινήτων στη Εφορία με σκοπό να ξεχρεώσουν οι πολίτες τα χρέη τους προς το δημόσιο.
(Δείτε ολόκληρο το θέμα εδώ http://www.koutipandoras.gr/?p=13919 )
Όπως εξηγεί ο συμβολαιογράφος κ. Ρούσκας στο www.koutipandoras.gr «αυτό είναι ανέφικτο να συμβεί καθώς δεν υπάρχει κανείς για να πληρώσει τα έξοδα της μεταβίβασης του ακινήτου ενώ δεν έχει αναφερθεί ποιος θα ορίζει την αξία του ακινήτου».
Με λίγα λόγια πρόκειται για 16 μέτρα που έχουν σκοπό την απαξίωση της γης και τον εξαναγκασμό των ιδιοκτητών να «ξεπουλήσουν» την περιουσία τους με σκοπό να «αναλάβει» η Τράπεζα της Ελλάδα και να ορίσει τις αντικειμενικές αξίες με βάσεις τους δικούς της υπολογισμούς και σκοπιμότητες. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθούμε στην εποχή των τσιφλικάδων όπου την γη κατείχαν οι λίγοι και για τους πολλούς αποτελούσε μακρινό όνειρο η ιδιοκτησία. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και με την μεγάλη «αγκαλιά προστασίας» που άνοιξε η πολιτεία προς τους «λίγους» με το θέμα του www.koutipandoras.gr στις 10-11-2011 όπου με τροπολογία του νόμου για τις οικοδομικές άδειες ο νομοθέτης ψήφιζε με την μορφή του κατεπείγοντος την νομιμοποίηση αυθαίρετων πολυκαταστημάτων.
(Δείτε εδώ ολόκληρο το θέμα εδώ http://www.koutipandoras.gr/?p=11592 )

1 σχόλιο: