Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κατηγοριοποιεί ακόμη και τους άστεγους

Σχετικό έγγραφο, για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας και οδηγεί στην «καταγραφή» των αστέγων και απόρων και κατόπιν στη «διαβάθμιση» και «κατηγοριοποίησή» τους, διαβιβάστηκε προχτές στη Βουλή από τον υφυπουργό Υγείας, Μ. Μπόλαρη, προς απάντηση Ερωτήσεων που κατέθεσαν βουλευτές.

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης «το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου, δηλαδή περιθωριοποιημένου ατόμου, μη δυνάμενου να προβάλει διεκδικητικά αιτήματα, έχει αρχίσει να αλλάζει». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου, στην παροχή κάποιων περιορισμένων υπηρεσιών «υπό όρους και προϋποθέσεις» ώστε να τους παρουσιάσει λιγότερους από όσοι είναι και αυτά τα «ψίχουλα» που θα τους δώσει να τα πάρουν τελικά ελάχιστοι.
Είναι ενδεικτικό ότι με τη νομοθετική ρύθμιση θα καθιερώνεται ειδική κοινωνική κατηγορία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, υπάρχει τόσο ποσοτική αύξηση του φαινομένου, όσο και ποιοτική διαφοροποίηση (αλλαγή του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου).
ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου