Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πάμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Wall Street Journal>Το ελληνικό PSI σε κίνδυνο-κόλαση...

Wall Street Journal: Το ελληνικό PSI σε κίνδυνο




Στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012 αναφέρεται σήμερα Τρίτη η «Wall Street Journal», εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και στις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από άνω του 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη «Wall Street Journal» δεν είναι σαφές ότι θα είναι αρκετοί οι επενδυτές που θα υπογράψουν τη συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία».

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει 14,4 ευρώ ομολόγων που λήγουν.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου